Obama tetszett jobban a tévénézőknek

Vágólapra másolva!
A közvélemény-kutatások szerint Barack Obama szerepelt jobban az amerikai elnökjelöltek első tv-vitáján. A többség őt rokonszenvesebbnek, intelligensebbnek látta, mint John McCaint, ráadásul a megkérdezettek szerint sokkal érzékenyebbnek tűnt az emberek gondjaira.
Vágólapra másolva!

Két televíziós közvélemény-kutatás szerint is Barack Obama szerepelt jobban az amerikai elnökjelöltek pénteken esti, első tv-vitáján. A CNN-Opinion Research által készített felmérés alapján a megkérdezettek 51 százaléka vélekedett úgy, hogy a demokrata párti Obama volt meggyőzőbb, míg 38 százaléknak a republikánus John McCain tetszett jobban.

A felmérésből kiderült, hogy Obamát a többség intelligensebbnek, rokonszenvesebbnek, az emberek problémáira érzékenyebbnek látta, és többen voltak azok is, akik szerint erősebb és őszintébb vezető lenne riválisánál. McCain szereplésében a legtöbben azt kifogásolták, hogy sok időt töltött az ellenfelének támadásával. Tíz megkérdezettből ugyanakkor hatan értékelték a vártnál jobbra a két jelölt teljesítményét és heten válaszolták azt, hogy mindkét jelöltet alkalmasnak tartják az elnöki tisztség betöltésére.

A CBS News olyanokat kérdezett, akik egyik jelölt mellett sem kötelezték el magukat, közülük is 39 százalék Obamát hozta ki győztesnek, 24 százalék McCaint, míg 37 százalék döntetlennek tartotta az összecsapást. Kétszer annyian mondták azt, hogy Obama inkább megérti a gondjaikat, mint akik McCainről gondolták ugyanezt. A válaszadók 78 százaléka szerint McCain felkészült az elnökségre, míg Obama felkészültségéről 60 százalék volt meggyőződve.

Ugyancsak Obama került ki győztesként a CBS felmérésében is: a megkérdezettek nagy többsége szerint a televíziós vita javított imázsán, míg McCainről jóval kevesebben vélekedtek így.