Elfogták Vlagyimir Zagorec horvát tábornokot

Vágólapra másolva!
Bécsben elfogták Vladimir Zagorec horvát extábornokot, akit többmilliárd forint értékű ékszerek elsikkasztásával vádolnak. Korábban egyszer már óvadék ellenében szabadlábra bocsátották, de a hatóságok most attól tartottak, hogy megszökhet.
Vágólapra másolva!

Elfogták az osztrák fővárosban a többek között sikkasztással gyanúsított Vladimir Zagorec horvát extábornokot - jelentette be szombaton az osztrák belügyminisztérium. Az egyszer már letartóztatott, majd egymillió eurós óvadék ellenében szabadon bocsátott volt védelmiminiszter-helyettest péntek este állították elő. Ezúttal azért adtak ki ellene őrizetbe vételi parancsot, mert az osztrák hatóságok szerint félő volt, hogy megszökik.

Gerhard Jarosch ügyészségi szóvivő közölte, hogy Zagorec még a nap folyamán vizsgálóbíró elé kerül, és ki fogják adni Horvátországnak, ennek már csak a technikai részleteit kell tisztázni.

A nyugalmazott tábornok az 1991-1995-ös horvátországi háború idején a védelmi miniszter helyetteseként a fegyverek beszerzéséért volt felelős. Mivel akkoriban ENSZ-szankciók gátolták a fegyverszállítást a volt jugoszláv tagköztársaságokba, Horvátország titkos csatornákon keresztül kényszerült felszerelni haderejét. Franjo Tudjman akkori horvát elnök egyik legközelebbi munkatársaként az extábornok milliós összegek felett rendelkezett, amelyekből - a zágrábi ügyészség vádirata szerint - több millió eurónak megfelelő pénzösszeget elsikkasztott. Konkrétan az a gyanú merült fel ellene, hogy a fegyvervásárlások fedezeteként a védelmi tárcánál letétbe helyezett, 3,8 millió eurót érő ékszereket - hivatali beosztásával visszaélve - eltüntette.

A zágrábi kerületi bíróság tavaly tavasszal nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte ellene, miután a hivatalos idézés ellenére sem jelent meg a testület előtt, hogy feleljen a vádiratban szereplő kérdésekre.

A volt tábornok 2000 óta él Bécsben, ahol a Nyugat-barát zágrábi kormány hatalomra kerülése után telepedett le. Pénztőkéjét sikeres ingatlanvállalkozásokba fektette, a horvát sajtó szerint hozzávetőleg 26 millió eurós vagyonával a balkáni ország egyik leggazdagabb embere.

Az osztrák rendőrség a nemzetközi elfogatóparancs alapján 2007 márciusában vette először őrizetbe az egykori védelmiminiszter-helyettest, egymillió eurós óvadék ellenében azonban néhány nap múlva szabadon bocsátották. Idén márciusban az alpesi ország legfelsőbb bírósága elutasította a volt tábornok keresetét, amelyben kérte, hogy ne adják ki a horvát hatóságoknak.