Elcserélné a Hamász a fogoly izraeli katonát

Vágólapra másolva!
Mihamarabb megállapodást akar a Hamász a két éve fogságban tartott izraeli tizedes, Gilád Salit és palesztin foglyok kicseréléséről. Eközben Ehud Olmert izraeli kormányfő nyilvánosan elítélt egy ciszjordániai pogromot, amelyben több palesztin megsebesült zsidó telepesek támadása következtében.
Vágólapra másolva!

A Hamász a lehető legrövidebb időn belül megállapodást akar kötni Izraellel arról, hogy szabadon engedné a több mint két éve fogva tartott Gilád Salit izraeli tizedest cserébe palesztin bebörtönzöttek kiengedéséért - közölte Háled Mesaal, a palesztin radikális szervezet száműzetésben élő vezetője egy vallási szertartáson.

"A Hamász nem halogatja a fogolycseréről szóló tárgyalásokat, és nem is támaszt új feltételeket abban, csak éppen elutasítja az Izrael általi zsarolást, vagyis azt, hogy (a zsidó állam) csökkenteni akarja a szabadon engedendő palesztin foglyok számát. Mi több mint ezer palesztin fogoly elengedését követeljük, de Izrael csak 450-nek hajlandó visszaadni a szabadságát. Szeretnénk a lehető leggyorsabban befejezni a tárgyalásokat, hogy a palesztin foglyok mihamarabb hazatérhessenek" - mondta Háled Mesaal a muzulmán böjti hónaphoz kötődő szombat esti damaszkuszi eseményen.

A francia állampolgársággal is rendelkező Salitot 2006 júniusában hurcolták el palesztin szélsőségesek a Gázai övezet határáról. Nicolas Sarkozy francia elnök több alkalommal ígéretet tett arra, hogy erőfeszítéseket tesz a francia-izraeli kettős állampolgárságú Salit kiszabadulása érdekében. Szeptember eleji damaszkuszi látogatásán átadott Bassár el-Aszad szíriai elnöknek egy levelet, amelyet a 22 éves katonának írt az édesapja.

Mesaal bírálta Mahmúd Abbász palesztin elnököt amiatt, hogy nem tud áttörést elérni az Izraellel folytatott tárgyalásokon, amelyek amiatt akadtak el, hogy folytatódik a zsidó lakótelepek építése Ciszjordániában és Jeruzsálem környékén. "Nem fogadunk el semmilyen olyan megoldást a cionista ellenségtől, amely ellentétes a palesztin nemzeti alapelvekkel" - közölte.

Elítélte Olmert a zsidó pogromot

Ehud Olmert izraeli kormányfő nyilvánosan elítélt egy ciszjordániai pogromot, amelyben előző nap négy (más forrás szerint hat) palesztin megsebesült zsidó telepesek támadása következtében. "Izrael államban nem lesznek pogromok nem zsidó lakosok ellen" - mondta Olmert a vasárnapi minisztertanácsi ülést megnyitva. "Ez a jelenség, az önbíráskodás és az erőszakos támadások tűrhetetlenek, s a lehető legszigorúbb eljárást vonják maguk után a törvény illetékesei részéről" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök ugyanakkor elítélte azt a késes támadást is, amely kiváltotta a telepesek erőszakos fellépését. A hadsereg beszámolója szerint a Nábluszhoz közeli Jichár telepen egy palesztin férfi felgyújtott egy időlegesen elhagyott épületet. Egy izraeli gyerek látta az esetet, segítségért kiabált, erre a férfi késsel megszúrta, kisebb sérülést okozva.

A közeli Aszíra Kublíja palesztin falu polgármesterének elmondása szerint ezután nagyszámú telepes megrohanta a falut, autókat és házakat dúltak fel, a levegőbe lövöldöztek, és a palesztin lakosok felé is leadtak lövéseket. Hoszni Saraf polgármester szerint a sebesült palesztinok közül kettőt lövés ért. A hadsereg kijárási tilalmat rendelt el.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter azt ígérte, a hadsereg "a leghatározottabban fellép azért, hogy az izraelieket megvédje a terrortámadásoktól, ugyanakkor azért is, hogy őrködjék a törvények tiszteletben tartásán" a telepesek által. A közszolgálati rádió magas rangú katonai illetékeseket idézett vasárnap, akik aggodalmukat hangoztatták, követelve a rendőri állomány megerősítését és a bíróságok szigorúbb fellépését a bajkeverő telepesekkel szemben.