Mulasztás okozta a kaliforniai vonatbalesetet

Vágólapra másolva!
Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb vasúti szerencsétlensége történt Kaliforniában, ahol helyi idő szerint péntek este összeütközött egy személy- és egy tehervonat. A balesetet valószínűleg emberi mulasztás okozta. A hatóságok eddig 24 áldozatról adtak hírt, de a sok súlyos sérült miatt ez a szám könnyen emelkedhet.
Vágólapra másolva!

Legalább 24 ember meghalt, 135 pedig megsérült, amikor egymásba rohant egy személy- és egy tehervonat az Egyesült Államok nyugati partvidékén fekvő Los Angeles közelében - közölték a hatóságok. Hosszú idő óta ez a legsúlyosabb vonatszerencsétlenség a térségben.

A baleset helyi idő szerint pénteken, az esti csúcsforgalomban történt. Az ütközés következtében mindkét szerelvény többi kocsija kisiklott és felborult. Az ingázókat szállító elővárosi vonat roncsai alatt tűz keletkezett, de a tűzoltóknak sikerült elfojtaniuk a lángokat.

A személyvonaton 222 utas és 3 vasutas tartózkodott, s mindkét vonat megközelítőleg 70 kilométer/órás sebességgel haladt a katasztrófa pillanatában.. Helyi idő szerint szombat hajnalban még mindig mintegy 250 tűzoltó és 200 rendőr volt a helyszínen.

Antonio Villaraigosa polgármester a baleset után négy órával 10-15 halálos áldozatról és 50-60 sérültről számolt be a sajtónak, megjegyezve: félő, hogy az áldozatok száma emelkedni fog, mert még folynak a mentési munkálatok, a roncsok alatt rekedt emberek kiemelése. Ron Myers, a Los Angeles-i tűzoltók szóvivője szombat este közölte, hogy huszonnégy ember bizonyosan meghalt, de a roncsok között még további holttestek után kutatnak. A 135 sérült közül 87-et ápolnak kórházban, 45 állapota életveszélyes.

Az vizsgálatok előzetes eredménye szerint a balesetet emberi mulasztás idézte elő, a személyvonat vezetője egyelőre ismeretlen okok miatt nem állt meg a szemafor piros jelzésénél - közölte Denise Tyrrell, az elővárosi vasúti közlekedést biztosító Metrolink társaság szóvivője.

Az Egyesült Államokban ez volt a legsúlyosabb vonatszerencsétlenség az utóbbi tizenöt év alatt, Los Angeles térségében pedig soha ilyen tragikus vasúti baleset nem történt. 2005 januárjában 11 ember halt meg, több mint 180 pedig megsérült, amikor a Metrolink egyik személyvonata a síneken hagyott autónak ütközött, és ennek következtében kisiklott Los Angeles közelében.