Rendkívüli állapot Bolíviában

Vágólapra másolva!
Bolívia egyik északi tartományában rendkívüli állapot van, miután a tüntetők és a kormányhű erők közötti zavargásokban tízen meghaltak. Több tartomány vezetője élesen szembefordult az elnök politikájával.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapotot vezetett be a baloldali bolíviai kormány az ország északi részén fekvő Pando tartományban, ahol az elmúlt napokban kormánypártiak és ellenzékiek között halálos áldozatokat is követelő erőszakos cselekmények sorozata történt. A helyi idő szerint péntek este bejelentett intézkedéssel a kabinet indoklása szerint a lakosságot szeretnék megóvni a további erőszaktól.

A rendkívüli állapot átmenetileg korlátozza az állampolgári jogok gyakorlását a tartományban, tilos például gyűléseket tartani, háromfősnél nagyobb csoport egy időben nem mutatkozhat a köztereken. A rendfenntartók őrizetbe veszik azokat, akiknél fegyvert találnak.

Kormányforrások közölték azt is, hogy időközben újabb holttesteket találtak az Evo Morales baloldali államfő hívei és a jobboldali ellenzéki tüntetők között kirobbant zavargások sújtotta térségben, így a halálos áldozatok száma a korábban ismertté vált nyolcról tízre emelkedett. Az összecsapásokban ezenkívül több tucatnyian megsebesültek.

A rendkívüli állapotot azután jelentették be, hogy Morales a feszültség csillapítása érdekében találkozott egyik fő politikai ellenlábasával, Mario Cossióval, a földgázban gazdag Tarija régió kormányzójával, aki három másik "lázadó" jobboldali tartományi kormányzót is képviselt a megbeszélésen.

Az említett tartományi vezetők ellenzik az államfő szocialista reformjait, és nagyobb önállóságot szeretnének kicsikarni régiójuknak. A felek a találkozó előtt ugyan készségüket fejezték ki a párbeszédre, de Morales megjegyezte, hogy vélhetően nehezen jutnak majd közös nevezőre.