Felfüggeszti kampányát a válságra hivatkozva McCain

Vágólapra másolva!
A gazdasági válság miatt felfüggeszti kampányát és visszatér a fővárosba, hogy segítsen megoldani a problémát - jelentette be John McCain republikánus amerikai elnökjelölt. Az arizonai szenátor ugyanerre kérte ellenfelét, a demokrata Barack Obamát is.
Vágólapra másolva!

Felfüggeszti kampányát és visszatér Washingtonba, hogy segítsen a pénzügyi válság megoldásában - jelentette be szerdán John McCain republikánus amerikai elnökjelölt. Az arizonai szenátor arra kérte demokrata ellenfelét, Barack Obamát, hogy ő is cselekedjen hasonlóan, és kérte a szervezőket, hogy halasszák el péntekre tervezett televíziós vitát.

Obama közölte, telefonon beszélt McCainnel, és megegyeztek, hogy közös sajtónyilatkozatot adnak ki a válság kezelésével kapcsolatos alapelvekről, ugyanakkor nem támogatta a péntekre tervezett televíziós vita elhalasztását. Éppen ez az az időszak, amikor az amerikai nép hallani szeretné azt az embert, akinek nagyjából 40 nap múlva foglalkoznia kell ezzel a zavaros helyzettel" - közölte Obama, aki egy floridai szállodában készül a pénteki vitára. A demokrata jelölt azt mondta, akkor utazik Washingtonba, ha azt a válság megoldását célzó állami beavatkozásról tárgyaló felek hasznosnak találják.

McCain arra kéri az amerikai elnököt, hogy hívja össze az amerikai törvényhozás mindkét házát, "itt az ideje, hogy a két párt összefogjon a probléma megoldására" - idézte a CNN. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a kampány felfüggesztése mit is jelent pontosan, hogy például leállíttatja-e televíziós hirdetéseit is, vagy csak lemondja nyilvános fellépéseit a republikénus jelölt.

A bejelentést alig néhány órával az estére beharangozott elnöki televíziós beszéd előtt tette. George Bush amerikai elnök helyi idő szerint este fél kilenckor ugyanis rendkívüli beszédet mond majd az amerikai gazdaság állapotáról. A beszédben a tervezett 700 milliárd dolláros mentőakció támogatására hív majd fel Bush. A két nagy párt ezen mentőakción vitázik. Az állami beavatkozás 2300 dollárjába kerülne minden egyes amerikai állampolgárnak.