A válság miatt késhetnek a rakéták Csehországból

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyi válság miatt elképzelhető, hogy a tervezettnél később épülnek meg az amerikai rakétapajzs Csehországba és Lengyelországba telepítendő elemei - ismerte el pénteken egy interjúban Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A cseh diplomácia irányítója elmondása szerint noha valószínűbb a csúszás abban az esetben, ha Barack Obama, a Demokrata Párt jelöltje nyeri a november 4-i amerikai elnökválasztást, alapjában véve mindkét elnökjelölt támogatja a csehországi radarállomás felépítésének és rakétaelhárító rakéták lengyelországi telepítésének tervét.

Karel Schwarzenberg New York-i nyilatkozatában ismételten igyekezett megnyugtatni Oroszországot, hogy a rakétapajzselemek közép-európai telepítése nem ellene irányul. Megjegyezte ugyanakkor, hogy szerinte Moszkvát valójában nem is a tervezett radarállomás, illetve rakéták zavarják, hanem az, hogy az egykori Varsói Szerződés országainak a területén terveznek ilyesmit; az orosz vezetés ugyanis - mondta - úgy képzeli, még mindig van beleszólása abba, mi történjék a Szovjetunió egykori csatlósállamaiban.

A csehek orosz próbatételre számítanak

A cseh külügyminiszter hozzáfűzte, hogy nincs kétsége afelől, hogy Moszkva megtalálja a módját, hogy "próbára tegye" Prágát, miután az január 1-jén átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztét Franciaországtól. A "próbatétel" egyik lehetséges módjának nevezte, hogy átmenetileg kevesebb orosz kőolaj érkezik majd Csehországba.

A cseh kormány júliusban, Varsó augusztusban írta alá az Egyesült Államokkal az amerikai rakétapajzselemek telepítéséről szóló megállapodást. Az egyezséget még mindkét országban a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A csehországi szavazást az elképzelés szerint még az év vége előtt megejtik.