Beperelik a francia szcientológusokat

Vágólapra másolva!
Beperelik a Szcientológia Egyházat Franciaországban csalás miatt. Az ügy egy francia nő vádjai alapján robbant ki, aki azt állítja, mintegy húszezer eurót csaltak ki tőle a szcientológusok. A szcientológiát nem csak Franciaországban érik támadások, Németországban például alkotmányellenessé nyilvánították.
Vágólapra másolva!

Szervezett csalás miatt beperelik Franciaországban a Szcientológia Egyházat - közölték igazságügyi illetékesek. A felperesek, azaz az egyház ellen fellépők egyikének ügyvédje azt mondta a BBC-nek: az egyházat akár be is tilthatják, ha a perben elmarasztalják. Az egyház franciaországi képviselője szerint viszont a szcientológusok már számos hasonló perben tisztázták magukat a vádak alól.

A jelenlegi ügyet egy, a szcientológusokkal kapcsolatba került nő robbantotta ki, akit 1998-ban egy párizsi utcán szólítottak meg az egyház hívei. A nőnek egy ingyenes személyiségtesztet ajánlottak fel. Az egyházzal való kapcsolata - állítja a nő - abból állt, hogy több mint húszezer eurót fizetett be, cserébe könyvekért, tanfolyamokért, szabálytalanul felírt gyógyszerekért és egy "elektrométerért", amellyel a mentális állapotában bekövetkezett változásokat kellett mérni. A nő ügyvédje, Olivier Morice szerint az ügy bíróság elé kerülhet már 2009 elején.

A Szcientológia Egyházat kemény támadások érik nem csupán Franciaországban, hanem Németországban is - itt működését alkotmányellenessé nyilvánították - írja a BBC. Franciaországban a szcientológiát nem ismerik el vallásként, hanem üzleti alapú vállalkozásnak tekintik, és folyamatosan figyelik tevékenységét. 2000-ben egy francia kormánytestület javasolta, hogy a Szcientológia Egyház működését szüntessék be.

A Szcientológia Egyházat az 1950-es években alapították az Egyesült Államokban a sci-fi író L. Ron Hubbard munkássága nyomán. Olyan hírességek sorakoztak az új vallás zászlaja alá, mint Tom Cruise, John Travolta vagy Isaac Hayes. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor számos országban szektás módszerek alkalmazásával, és hívei kizsákmányolásával vádolták. A hívek kisemmizését kategorikusan tagadják a szcientológusok, azt mondják: csak szeretnék népszerűsíteni a vallást, amely az emberi lélek megértésén alapul.