Bhutto férjét választották Pakisztán elnökévé

Vágólapra másolva!
A decemberben meggyilkolt Benazir Bhutto férjét, Aszif Ali Zardarit választották Pakisztán elnökévé. Zardari a augusztus 22-én lemondott Pervez Musarrafot követi az elnöki székben. Bár az új elnök és szövetségesei többségben vannak a törvényhozásban, a lakosság alig 26 százaléka támogatja, főként azért, mert korábban többször is korrupciós ügyekbe keveredett.
Vágólapra másolva!

Aszif Ali Zardarit, a tavaly decemberben meggyilkolt Benazir Bhutto férjét választotta meg Pakisztán elnökének a szövetségi parlament és a négy tartományi gyűlés tagjaiból álló elektori kollégium szombaton. A kormányzó Pakisztáni Néppárt (PPP) által jelölt Zardari 459 elektori szavazatot kapott a lehetséges 702-ből.

Bár az elnökválasztáson kéttucatnyi jelölt indult, a politikai erőviszonyok alapján mindvégig Zardarit tartották a leginkább esélyesnek, mivel a PPP-nek és szövetségeseinek többsége van az elektori kollégiumban. Az 53 éves Zardari mindazonáltal meglehetősen népszerűtlen a 167 milliós népesség körében. A Gallup intézet felmérése szerint a lakosság alig 26 százaléka támogatta elnökké választását, 44 százalékának viszont a három nagy párt egyik jelöltje sem tetszett.

Zardari az augusztus 22-én lemondott Pervez Musarrafot követi az elnöki székben. Az 1999-ben vértelen puccsal hatalomra került Musarrafot azért távozott, hogy hogy elkerülje az alkotmányos vádeljárást, amelyet az év eleji választások után megalakult új kormány akart kezdeményezni ellene. Nem örökölt egyszerű helyzetet, hoszen az ország stabilitását komoly gazdasági problémák és erőszakos iszlám csoportok fenyegetik.

Aszif Ali Zardarira felesége, Benazir Bhutto volt miniszterelnök tavaly decemberi meggyilkolása után terelődött a figyelem, mivel őt választották a PPP vezetőjévé. Ezt követően nagykoalíciót hívott életre a militarista elnök békés eltávolítása érdekében, amely sikerrel is járt.

Zardari az ország déli részén fekvő Szindh tartományból származik, földbirtokos családból. 1956. július 21-én született és katonai középiskolát végzett Karacsiban. 1987-ben vette feleségül Benazir Bhuttót. A házasság megegyezésen alapult, és felesége kétszeri miniszterelnökségét Zardari saját politikai befolyásának kiépítésére használta fel. Valószínűleg kétes múltja játszott közre abban, hogy felesége halála után, tavaly decemberben, csak társelnöknek nevezték ki az akkor még az ellenzéket vezető PPP-ben. Azóta 19 éves fiával, Bilaval Zardarival közösen irányította a pártot.

Zardari múltja zűrös

Az új államfőt egyesek korruptnak tartják, és ellenfelei már a pártbéli választáskor is úgy vélték, hogy számos pere és börtönben töltött évei miatt nem fogadható el komoly politikai vezetőként, és lakossági támogatásra alig számíthat. A 90-es években korrupciós ügyekbe keveredett Zardari 2004-ig 11 évet ült börtönben, igaz anélkül, hogy elítélték volna. Először 1990-ben kellett börtönbe vonulnia nem sokkal azután, hogy feleségét megfosztották kormányfői hatalmától. Zardarit akkor azzal vádolták, hogy magas összeget csikart ki egy üzlettársától. Áldozatának állítólag pokolgépet kötözött a lábára, hogy követelésének nyomatékot adjon.

1993 és 1996 között befolyásos posztokat töltött be felesége kormányában - egyebek mellett a közkiadásokat felügyelő miniszter volt. Mivel hírek szerint elsősorban saját zsebébe szeretett befektetni, a népnyelv hamarosan ráragasztotta a "Mr. 10 százalék" nevet. Lovak iránti szenvedélye miatt is sok kellemetlenségben volt része. Megvádolták, hogy pazar istállót tartott fenn közpénzen a hivatalos miniszterelnöki rezidencián.

A hatalomváltás után ismét börtönbe került és csak 2004 novemberében szabadult, miután tisztázták a korrupció, a gyilkosság és a drogcsempészet vádja alól. Ezután követte családját a dubaji emigrációba. Tavaly részesítette őt elnöki kegyelemben Musarraf. Zardari azt állítja, hogy az ellene felhozott vádak politikai célzatúak voltak.

Pokolgép robbant Pesavarban

A választás idején autóba rejtett pokolgép robbant az északnyugat-pakisztáni Pesavarban egy ellenőrző pontnál. Legalább tharminc ember meghalt, több mint nyolcvan pedig megsebesült. Egyelőre senki nem vállalta a merényletet, de a hatóságok feltételezése szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet állhat a robbantás mögött, amely a térségben az elmúlt időszakban több hasonló akciót hajtott végre a pakisztáni biztonsági erők ellen.

Pakisztánban rendkívül feszült a helyzet, gyakoriak a merényletek és a fegyveres támadások. Szerdán ismeretlenek rálőttek Juszuf Raza Gilani gépkocsijára is. A páncélozott autót két lövés érte, de senki nem sérült meg.