ENSZ-tiltakozás ellenére végeztek ki egy férfit Texasban

Vágólapra másolva!
Az ENSZ határozott kérése ellenére végeztek ki egy mexikói férfit helyi idő szerint kedden az amerikai Texasban. Az ítélet végrehajtása ellen azért tiltakoztak, mert a férfinak az elfogása után nem szóltak, hogy segítséget kaphat a mexikói konzulátustól. Jose Medellin 1993-ban megerőszakolt és meggyilkolt egy 16 éves lányt Houstonban.
Vágólapra másolva!

Texasban kivégezték azt a mexikói férfit, akit egy 16 éves lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ítéltek el - írja a BBC. Az Egyesült Államok Legfelső Bírósága elutasította az utolsó fellebbezést is, így beadták a 33 éves Jose Medellinnek a halálos injekciókat. Kedden késő este, magyar idő szerint szerda hajnali négy óra körül nyilvánították halottnak.

Medellin ügye 1993-ra nyúlik vissza, amikor két lányt, a 14 éves Jennifer Ertmant és a 16 éves Elizabeth Penát hat bandatag megerőszakolta és meggyilkolta Houstonban. Medellint, aki Mexikóban született, és gyerekként költözött az USA-ba, a 16 éves lány megölésével vádolták meg. Nem tagadta a tettét.

Az ellene folyó eljárást azért övezték tiltakozások, mert letartóztatása után a rendőrség nem tájékoztatta arról, hogy folyamodhat a mexikói konzulátushoz is segítségért. Ezzel megszegték az 1963-as, konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezményt.

Texas elismerte, Medellinnek nem szóltak, hogy a diplomatákhoz is fordulhat, de szerintük már nincs is joga hozzá, mert sosem kérdezett erre rá a pere alatt. A hivatalnokok azt is mondták, hogy nem befolyásolta volna az ügy kimenetelét, ha még a mexikóiak is segítenek.

2003-ban Mexikó, ahol nincsen halálbüntetés, pert indított az ENSZ legmagasabb szintű, Nemzetközi Bíróságán Medellin és 50 más, Amerikában halálra ítélt mexikói érdekében, akik szintén nem kaptak konzuli támogatást. A bíróság Mexikó javára döntött, és kérte az Egyesült Államokat, hogy függesszék fel az összes mexikói halálraítélt kivégzését.

A múlt hónapban az ENSZ Mexikó kérésére még külön fel is szólította az USA-t, hogy függesszék fel Medellin kivégzését. "Texas nem a Nemzetközi Bíróságnak, hanem az USA Legfelső Bíróságának tartozik elszámolással. Ők megvizsgálták az ügyet, és megállapították, hogy az elítélt gyilkos kivégzését végre lehet hajtani" - reagált erre a texasi főállamügyész irodája.