Tomboló vihar tépázta meg Közép-Európát

Vágólapra másolva!
Lengyelországban hárman, Szlovákiában ketten haltak meg a péntek este óta dúló ítéletidőben. A heves széllel járó viharok komoly károkat okoztak mindkét országban. Az ausztriai Karintiában rekordmennyiségű csapadék hullott, Horvátországban tornádók pusztítottak, Bulgáriában erdőtüzekkel küzdenek.
Vágólapra másolva!

Legalább három ember meghalt, több tucatnyian megsérültek Lengyelországban, a péntek óta dúló ítéletidőben. Kalinában életét vesztette egy férfi, amikor nyaralójára zuhant egy kidőlő fa. Rusinowicéban egy 20 éves nőt sebeztek halálra a tető lehulló darabjai, a lódzi vajdaságban pedig halálos áramütést szenvedett egy asszony, amikor egy szél által leszakított villanyvezeték ráesett. Czestochowa mellett egy heves széllökés lelökött az útról egy autóbuszt, két utas megsérült.

A heves viharok, esők és jégesők különösen az ország déli és középső részén okoztak súlyos károkat. Több száz épület megrongálódott, több ezer fa kidőlt, a tűzoltóknak kétezer esetben kellett kivonulniuk. A kidőlt fák sokhelyütt elzárták az utakat és a vasúti pályát. Az ország középső részén száz fa dőlt ki villámcsapások miatt.

Szlovákliát sem kímélte az ítéletidő. Az ország nyugati végein végigsöprő éjszakai viharok komoly kérokat okoztak. Itt is meghalt két ember, akiket letört faágak zúztak halálra egy ifjúsági koncertfesztiválon, a Hardfeszten, a Pöstyénhez (Piestany) közeli Jaslovské Bohunicén. A tomboló szélvihar és a jégeső éjfélkor csapott le a zenei fesztivál résztvevőire. A szabadtéri színpad és a szomszédos sátortábor térségében álló fák letört ágai váratlanul zuhantak az emberekre. Egy embert súlyos sérülésekkel kellett kórházba szállítani.

Özönvíz

A dél-ausztriai Karintia tartományban szombatra virradóra rekord mennyiségű csapadék hullott, kőomlások és földcsuszamlások utakat zártak el, a Gail és a Gurk folyók vízszintje veszélyesen megemelkedett, de egyik sem lépett ki medréből. Hermagor térségében a rengeteg csapadék miatt megteltek a vízelvezető csatornák, az utcákra folyt a víz.

Az észak-olaszországi Udine tartományban, Digano mellett egy hirtelen megáradt patak elöntötte öt vakációzó osztrák vendég autóját, akik a kocsi tetejére menekültek, ahonnan katonai helikopter mentette ki őket, sértetlenül.

Tornádók

Zivatar, jégeső, helyenként tornádó sújtotta szombatra virradóra Horvátország északnyugati területeit, Krapina és Zagorje megyékben. Klanjec térségében a tornádó 30 háztetőt szakított le, a legnagyobb károkat Hum Na Sutliban okozta.

A heves szélviharok több helyütt villanyvezetékeket szaggattak le, egész térségeket fosztva meg a villanyáramtól. Tűzoltóbrigádok távolítják el az utakra dőlt fákat. Az elmúlt két hónapban már a hetedik alkalommal csapott le a vihar Zagorje térségére, súlyok károkat okozva házakban, istállókban, közművekben és a termésben, különösen a szőlőkben.

Erdőtűz

Bulgária délkeleti részén eddig 200 hektár erdőt semmisített meg az a tűzvész, mely a 39 fokos hőségben lobbant fel. Szombaton Szvilengrad térségében már 500 hektáron tomboltak a lángok. Az oltásba a tűzoltóság mellett a katonaság és a polgári védelem is bekapcsolódott. Munkájukat nehezíti a heves szél és a nehéz terepviszonyok. Várna mellett egy másik tűznek 20 hektár erdő vált martalékául. Ezek az első erdőtüzek az idei nyáron Bulgáriában.