Ruanda Párizst is vádolja a népirtással kapcsolatban

Vágólapra másolva!
Ruanda azzal vádolja Franciaországot, hogy aktív szerepet játszott az 1994-es ruandai népirtásban, amikor több mint 800 000 embert mészároltak le. Legaláb 30 francia politikust és katonát személyesen is felelősnek tartanak, közöttük Francois Mitterrand volt elnököt, és Eduard Balladur egykori kormányfőt.
Vágólapra másolva!

Egy független ruandai vizsgálóbizottság arra a megállapításra jutott, hogy Franciaország tudott az 1994-ben elkövetett népirtás előkészületeiről, és segítette a tuszik százezreit leölő hutu milíciákat.

A vizsgálat szerint a gyilkosságokban francia katonák is részt vettek. A bizottság 33 francia katonát és politikust nevezett meg - közöttük Francois Mitterrand volt államfőt és Edouard Balladur volt miniszterelnököt -, akik bűnösségét bizonyítottnak érzik.

Franciaország előzőleg minden felelősséget elhárított az ügyben. Bernard Kouchner francia külügyminiszter országa részvételét a népirtásban korábban tagadta, ám azt elismerte, hogy politikai hibákat követtek el.

A hutu milíciák 1994-ben 800 000 tuszit és mérsékelt politikai irányzatú hutut gyilkoltak meg.

A bizottság közel két évig vizsgálta a franciák szerepét a népirtásban. Bizonyítékait a mészárlások túlélőitől, kutatóktól, íróktól és riporterektől szerezte be. Az ötszáz oldalas jelentést a ruandai kormánynak tavaly novemberben mutatták be, ám a közvélemény csak most ismerhette meg.

A bizottság szerint a franciák politikai, katonai, diplomáciai és logisztikai segítséget nyújtotak a milíciáknak, kiképzésükben is részt vettek, segítettek megtervezni a népirtást, sőt maguk is részt vettek benne. Ruanda már többször is illette hasonló vádakkal Franciaországot, és azt is a szemükre vetették, hogy vonakodnak együttműködni az események kivizsgálásában.

Francia részről azt hangoztatják, hogy a mészárláskor a francia haderő a civil lakosságot védelmezte.

A két ország kapcsolata 2006-tól kezdődően hidegült el, amikor egy francia bíró azzal vádolta Paul Kagame elnököt, hogy része volt a volt elnök Juvenal Habyarimana halálában, amikor a politikus repülőgépe eddig ki nem derített körülmények között zuhant le.

Kagame elnök azóta is többször tagadta bármiféle részvételét a volt elnök balesetében. Szerinte Habyarimana haláláért hutu szélsőségesek felelősek.