Takarítónők haltak meg a szomáliai robbantásban

Vágólapra másolva!
Utcát takarító nők vesztették életüket egy nagy erejű robbanásban, amely Mogadisuban, Szomália fővárosában történt. A pokolgépet az utcai szemét alá rejtették. A merényletben 15-en haltak meg, és 35 sebesültet - többnyire asszonyokat és gyerekeket - vittek kórházba. Szomália a leginstabilabb ország a világon.
Vágólapra másolva!

Nagy erejű pokolgép robbant fel vasárnap a szomáliai fővárosban, Mogadisuban. Szemtanúk szerint a detonációban legalább 15 ember meghalt, és több mint harmincan megsebesültek. A robbanószerkezetet hulladékok alá rejtették a támadók Mogadishu egyik főútjánál.

Egy szemtanú szerint a halottak között van tíz nő, aki utcát takarított a közelben. A mogadishui központi kórház egyik vezetője közölte, hogy a robbanás után 35 sebesültet, jobbára asszonyt és gyereket szállítottak az intézménybe, sokuk állapota válságos. Szemtanúk szerint a robbanás helyszínét vér borítja, és még mindig emberi testrészek hevernek az utcán.

Forrás: EPA

Életkép Mogadisuból

Egy másik incidensben iszlamista lázadók vasárnapra virradóra megtámadták a szomáliai hadsereg és a szövetséges etiópiai katonák támaszpontját a fővárostól északra. Helyi lakosok legalább három katona haláláról számoltak be.

Az iszlamista lázadók mintegy fél éven át tartották megszállva az 1991 óta szinte folyamatosan a polgárháború állapotában lévő Szomália fővárosát, Mogadisut, mielőtt 2006 végén, 2007 elején a hadsereg etióp támogatással kiűzte őket onnan. A felkelésnek azonban nem vetett véget a főváros visszavétele, a harcok az elmúlt másfél évben sem szűntek meg.

Szomália a világ leginstabilabb országa - igazából azonban már össze is omlott. Az országban klánháborúk dúlnak, a part menti vizeken kalózok portyáznak, a menekültek száma pedig drasztikusan nő: csak tavaly 700 ezren menekültek el a fővárosból. Az ország megosztott, több helyen befészkelték magukat az ország irányítását korábban átvevő, majd ismét elvesztő radikálisok, máshol hadurak és külföldi katonák uralkodnak, a központi kormánynak gyakorlatilag semmi hatalma nincs.