Mladic gyors elfogására számít a szerb ügyész

Vágólapra másolva!
Ratko Mladic gyors elfogására számít a háborús bűnösök ügyeiben eljáró belgrádi különbíróság ügyésze, aki szerint a boszniai szerbek háborús időkbeli katonai vezetője feltehetően nem álcázza úgy magát, ahogyan azt a múlt hónapban elfogott másik körözött volt boszniai szerb vezető, Radovan Karadzic tette.
Vágólapra másolva!

Vladimir Vukcevic ügyész csütörtökön az amerikai és a brit hírügynökségnek Belgrádban adott interjújában elmondta: arra számít, hogy Mladic elfogása rövidesen bekövetkezhet, az illetékes szerb állami szervek minden erejükkel kutatnak utána. Az ügyész feltételezése szerint Mladic egykori boszniai szerb bajtársai segítségével Belgrádban rejtőzködik; Mladicot a szerb fővárosban egyébként 2003-ban látták utoljára.

A szerb ügyész azt is feltételezi, hogy Mladic nem változtatta meg úgy a külsejét kiléte álcázása érdekében, ahogyan azt a Radovan Karadzic tette. Ezt azzal magyarázta, hogy Mladic hivatásos katona volt, aki meggyőződésből harcolt. Mindazonáltal nem zárta ki, hogy a volt tábornok esetleg plasztikai műtéten esett át.

Karadzicot és Mladicot Szarajevó 43 hónapig tartó ostroma, illetve a Srebrenicában lemészárolt közel nyolcezer boszniai muzulmán férfi és fiú halála miatt népirtással, háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja a hágai Nemzetközi Törvényszék.