Húsz újszülött halt meg egy ankarai kórházban

Vágólapra másolva!
Mintegy húsz újszülött halt meg az utóbbi két hétben egy ankarai állami kórházban - ismerte be Leyla Mollamahmutoglu, az intézmény főorvosa.
Vágólapra másolva!

A főorvos korábban 20 halálesetről beszélt, s arról, hogy a csecsemők egyharmada fertőző betegségek miatt veszítette életét. A kórház vezetői viszont vasárnapi sajtóértekezletükön azt mondták: az elvégzett tesztek eredményei nem utalnak fertőzésre.

Az újszülött-osztály vezetője szerint a csecsemők - mindannyian koraszülöttek - más okokból, például magas vérnyomás, szívelégtelenség, vagy születési komplikációk miatt haltak meg. Az illetékes kizárta, hogy az orvosok hanyagul látnák el munkájukat. Mint mondta, a kórházban nagyon sok nehéz esetet kezelnek, s csak júliusban 504 csecsemő volt az osztályukon.

Az egészségügyi dolgozókat tömörítő szakszervezet (SES) 27-re áldozatról tud, ráadásul azt állítja, hogy a halálesetek mind három nap alatt történtek. A SES szerint a csecsemők halálát okozó fertőzés a rossz higiéniai körülmények miatt terjed, ráadásul a szülészeten a várandós anyák száma meghaladja az osztály befogadóképességét.