"Ideges mindenki, de nincs pánik" - szemtanú beszámolója Grúziából

Vágólapra másolva!
Sok a katona az utcán, az emberek idegesek, de nem pánikolnak, és egyelőre működnek a közszolgáltatások - így jellemezte az helyzetet az [origo]-nak egy grúz újságíró, aki Goriban tartózkodik, ahol az oroszok katonai célpontokat és lakóházakat bombáztak le. Forrásunk járt a lebombázott utcában, ahol beszámolója szerint öt-hat emeletes házakat ért támadás. A BBC tudósítója drámaibb képet festett Goriról, szerinte  még a katonák is menedéket keresve futottak az utcákon.
Vágólapra másolva!

"Ha most jönnél ide, fel se tűnne, hogy háború van" - mondta az [origo]-nak telefonon szombat délután a grúziai Goriból Tengiz Abloitin újságíró. Beszélgetésünkkor tehát szerinte már nyugalom volt a városban, de néhány órával korábban orosz gépek katonai célpontokat és lakóházakat bombáztak le.

Hívásunk idején Abloitin épp az utcán volt, a háttérben lehetett hallani mások beszélgetését. A grúz újságíró szerint sok ugyan a katona az utcákon, de egyébként minden működik, van áramszolgáltatás is. A telefonhálózattal azért lehet némi probléma: Abloitint is csak többszöri próbálkozásra sikerült elérni, előtte süket volt a vonal.

"Azt nem tudom, hányan haltak meg"

Az újságíró szerint ugyan most már nyugodtabb a helyzet, de a lakóházak lebombázása miatt feszültek az emberek. "Ideges mindenki, de nincs pánik" - mondta Abloitin. Az orosz gépek katonai célpontokat bombáztak, de eltaláltak a közelben lévő lakóépületeket is. Abloitin a bombázás idején nem volt a városban, de azt mondta, később járt a helyszínen. "Egy utca szinte teljesen elpusztult. Hat-nyolc épület rongálódott meg. Öt-hat emeletes házak voltak. Azt nem tudom, hányan haltak meg" - mondta az újságíró.

Leginkább azok félnek, akik katonai támaszpontok közelében élnek - jegyezte meg, és kérdésünkre hozzátette, nem számít arra, hogy a Szaakasvili elnök által kezdeményezett hadiállapot komolyan érintené a hétköznapi emberek életét. Szerinte ez inkább csak arra ad lehetőséget, hogy az elnök szabadabban hozzon meg döntéseket.

Elmondta azt is, Goriban ugyan sok katona cirkál, és a nagyobb utak mentén is jelen vannak, de más városokban alig látni őket. Hozzátette, Goriban is azért nagy a katonai jelenlét, mert ez a város (ami eredetileg arról híres, hogy ott született Sztálin) közel van Dél-Oszétiához, ahol a harcok kezdődtek csütörtökről péntekre virradóra.

"Sorozatos robbanásokat lehetett hallani"

Drámaibb képet festett a BBC szintén Goriban tartózkodó tudósítója. Ő arról számolt be, hogy két épület kapott lángra az orosz bombák miatt, és a házakban emberek rekedtek. "Láttuk, ahogy egy halottat kihúznak az épületből" - írta a BBC internetes kiadásában közzétett tudósításában. "Sorozatos robbanásokat lehetett hallani. Hallottuk az orosz gépeket is" - olvasható a beszámolóban. A BBC tudósítójával azt közölték, hogy a város központi kórháza megtelt a sérültekkel.

Forrás: [origo]
Lángra kapott több ház

A brit közszolgálati csatorna munkatársa annyiban ellentmond az általunk megkérdezett grúz újságírónak, hogy szerinte pánik jelei láthatók a városban, és még sok katona is menedéket igyekezett keresni magának. "Katonák futottak végig az utcákon és civilekkel együtt biztonságos helyet kerestek maguknak. Gori felett füst is gomolyog" - fogalmazott a BBC tudósítója.

Grúzia és Oroszország között az után robbant ki háborús konfliktus, hogy a grúz hadsereg csütörtökről péntekre virradóra támadást intézett a Dél-Oszétiát irányító szakadárok ellen. A tartomány hivatalosan Grúzia része, de a kilencvenes évek eleje óta gyakorlatilag a Moszkva által támogatott lázadók ellenőrzése alatt van. Oroszország arra hivatkozva szállt be a konfliktusba, hogy támadás érte az orosz békefenntartókat is.