Nem tanúskodik családja az amstetteni rém ellen

Vágólapra másolva!
Nem tanúskodik Josef Fritzl, az amstetteni rém ellen felesége, és várhatóan saját lányától született gyermekei sem - a bírósági eljárást azonban ez nem akadályozza. Készül a vádirat, és várhatóan még idén bíróság elé kell állnia Fritzlnek, amiért több mint húsz évig tartotta fogságban háza pincéjében saját lányát, akitől hét gyermeke született.
Vágólapra másolva!

Várhatóan nem fognak tanúskodni az amstetteni rém gyermekei az apjuk elleni perben. Josef Fritzlt többek között nemi erőszakkal és vérfertőző viszonnyal gyanúsítják. A 73 éves mérnök felesége is élni fog jogával és megtagadja a tanúskodást. Az ügyben illetékes alsó-ausztriai tartományi bíróság elnöke viszont jelezte: az eljárás szempontjából nincs is perdöntően szükség az áldozatok meghallgatására, hiszen az "objektív tények és körülmények alapján az ügy teljesen világos".

A St. Pölten-i ügyészség tudomásul vette a bíróság véleményét a tanúvallomásokról. A nyáron az ügyészség kétszer meghallgatta Elisebeth Fritzlt, nyilatkozatát DVD-re rögzítették, hogy ha kell, az "átfogó és mindenre kiterjedő" részleteket szembeállítsák a gyanúsított állításaival. A vádirat várhatóan őszre elkészül, és a tárgyalást még az idén megkezdik. A néhány naposra tervezett per zártkörű lesz, csupán a vádirat ismertetésére és az ítélet kihirdetésére engedik be az újságírókat és az érdeklődőket.

Az amstetteni eset áprilisban robbant ki. Akkor derült ki, hogy a mérnök házuk pincéjében huszonnégy éven át fogva tartotta lányát, a ma negyvenkét éves Elisabethet, akivel rendszeresen fajtalankodott, és akitől hét gyermeke született. Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - néhány napos korában megbetegedett és meghalt, holttestét állítólag Fritzl egy kályhában elégette. Elisabeth és három gyermeke a férfi által épített tömlöcben sínylődött két és fél évtizedig. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - Fritzl és családja magához vettek, ők úgy nőttek fel, hogy nem is tudtak a testvéreikről. A környezetét fondorlatos módon félrevezető Fritzl felesége sem sejtett semmit abból, amit a férje elkövetett.

A jelenlegi állás szerint Josef Fritzlt személyes szabadság megsértésével, kényszer alkalmazásával, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsítják. Elképzelhető azonban, hogy bűneinek listája egyéb tételekkel is kiegészül. A lehetséges további vádpontok között említik családtagok rabszolgasorsban való tartását és a mulasztásból elkövetett emberölést az újszülött halála miatt. Az utóbbiért akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújtható a gyanúsított. Egyelőre még készül az a pszichiátriai vizsgálat, amelynek célja kimutatni, hogy a mérnök beszámítható állapotban volt-e tettének elkövetésekor.