Bujkálva ünnepli függetlenségét Afganisztán

Vágólapra másolva!
A nyilvánosságot kizárva, egy titkos helyen ünneplik az afgán vezetők országuk függetlensét. A bujkálás oka az egyre hevesebb tálib nyomulás.
Vágólapra másolva!

A tálib támadások megszaporodása miatt titkos helyen tartják hétfőn a központi függetlenségnapi ünnepséget Afganisztánban. Nem lesz nyilvános, mint az elmúlt években - közölte vasárnap Záhir Azimi, a védelmi minisztérium szóvivője. Indoklása szerint a helyszín azért változott meg, hogy ne zavarja a közlekedést és az emberek mozgásszabadságát.

Újsághírek szerint szombaton Haníf Atmar oktatási miniszter kis híján áldozatul esett az autókaravánja ellen Kabulban elkövetett pokolgépes merényletnek. Hamid Karzai elnök ellen áprilisban kíséreltek meg merényletet egy katonai parádé alatt iszlamista tálibok. A támadók gépfegyverekből nyitottak tüzet a kabuli nyilvános ünnepséget megtekintő állami vezetőkre. Karzai elnöknek is menekülnie kellett a golyózápor elől, de végül sértetlenül túlélte a támadást.

Az utóbbi napokban ismét fellángoltak a harcok Afganisztánban, főként a déli országrészben. Hivatalos adatok szerint mintegy 130 szélsőségest öltek meg a biztonsági erők. A tálibok ugyanakkor pénteken jelentős harci sikert könyvelhettek el. Az afgán biztonsági erők többnapos elkeseredett harcok után kiürítették és átengedték az iszlamista lázadóknak az ország központjától távol eső Nava körzetet a dél-afganisztáni Gazni tartományban.

Segélyszervezetek adatai szerint a tálib felkelők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban idén hozzávetőlegesen 2500 ember - köztük csaknem 1000 civil - halt meg.