65-en haltak meg a kirgiz légibalesetben

Vágólapra másolva!
65 ember vesztette életét a vasárnap, a nem sokkal a felszállás után szerencsétlenül járt repülőgépen. A balesetet 25-en élték túl. A gép Iránba indult, de nem sokkal felszállás után kényszerleszállást hajtott végre, összetört és kiégett.
Vágólapra másolva!

Hatvanöt ember vesztette életét a kirgiz főváros mellett vasárnap történt légi balesetben, a kirgiz hatóságok szerint. Vasárnap este egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg a halálos áldozatok számáról, de Kamcsibek Tasijev, a rendkívüli ügyek minisztériumának vezetője hétfőn a kormány válságtanácskozása után közölte, hogy a Boeing 737-es fedélzetén 90-en tartózkodtak - az utasokat és a legénységek is beleértve -, a katasztrófának 65 halálos áldozata volt, és 25-en élték túl a balesetet.

Az Itek-Air kirgiz magántársaság gépe kevéssel a levegőbe emelkedés után zuhant le. A felszállás után tíz perccel a pilóták műszaki hibát jeleztek - állítólag hirtelen nyomáscsökkenést észleltek a pilótafülkében -, megpróbálták visszafordítani a gépet a biskeki repülőtérre, de ez nem sikerült. A gép a Szokuluki járásban fekvő Zsani-Zser falu mellett hajtott végre kényszerleszállást, amelynek során darabokra tört és kiégett. Helyszíni beszámolók szerint csak a gép farokrésze maradt épen.

A kirgiz polgári légiforgalmi hivatal szerint megtalálták a gép mindkét feketedobozát.

Az Itek-Air szerint a repülőgép kifogástalan állapotban volt, nemrég esett át a műszaki ellenőrzésen. A társaság repülőjét az iráni Asserman Air légitársaság bérelte, a gép Teheránba tartott. A gép fedélzetén 83 utas tartózkodott: közülük 52 iráni, 24 kirgiz, 3 kazahsztáni, 2 kanadai, egy török és egy kínai állampolgár. A gépen tartózkodott egy kirgiz sportiskola 17 kamaszkorú kosárlabdázója. Közülük heten élték túl a szerencsétlenséget.