Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Obama kétszer annyi pénzt kalapolt össze mint McCain

Vágólapra másolva!
Több mint kétszer annyi pénz gyűjtött eddig kampányához Barack Obama, az amerikai demokraták elnökjelöltje, mint republikánus Riválisa, John Mcain. Előbbi 401 millió, utóbbi 171 millió dollárt kalapolt össze.
Vágólapra másolva!

Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt leendő elnökjelöltje összesen 401 millió dollár adományt gyűjtött össze eddigi kampánya során; vetélytársa, a republikánus párti John McCain ennek kevesebb mint a felét, 171 millió dollár.

Obama számlájára csak júliusban 51 millió dollár érkezett, míg McCaint az adományozók 27 millióval segítették, utóbbinak ez volt a legnagyobb egyhavi rekordja.

A demokrata párti szenátornak az előző hónapban 65 ezer újabb adományozó küldött pénzt, kampányát így már összesen több mint 2 millióan támogatták. David Plouffe, az Obama Amerikáért nevű kampány irányítója úgy nyilatkozott: a demokrata párti politikus mögött álló több millió önkéntes és a már több mint 2 millió adományozó képezi a gerincét kampányuknak, amelynek az a célja, hogy "Amerikát visszaállítsák a megfelelő pályára, elutasítva a régi és Bush kudarcot vallott politikáját, amelynél nem kínál többet John McCain".

Rick Davis, McCain kampánymenedzsere viszont arról beszélt, hogy a republikánus szavazóbázist sikeresen sorakoztatta fel maga mögött az arizonai szenátor, sikeresebben, mint Obama a demokrata tábort.

A Pew közvélemény-kutató intézet szerint az egyik legmarkánsabb eltérés Obama és McCain támogatói között az, hogy előbbire döntően a fiatalabbak szavaznának, utóbbira viszont az 50-es, de még inkább a 65 év feletti korosztály. A fiatalok azonban általában kisebb hajlandóságot mutatnak a részvételre az elnökválasztáson, mint az idősebb szavazók.

Mindkét nagy párt leendő elnökjelöltje az elnökválasztási folyamat két soron következő fontos állomására készül: annak bejelentésére, hogy kit választanak alelnökjelöltjüknek, illetve pártjuk jelöltállító gyűlésére. A demokraták augusztus végén Denverben, a republikánusok a rá következő héten, szeptember elején döntenek hivatalosan elnökjelöltjükről. A két szenátor fej-fej mellett halad a népszerűségi versenyben, a felmérések szerint egyikük sem éri el az 50 százalékot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről