A tálib stratégia tönkreteheti az afgán újjáépítést

Vágólapra másolva!
A tálibok stratégiája Afganisztánban fokozatosan rombolja az ország újjáépítésére tett erőfeszítéseket, és ez az egyik legaggasztóbb következménye az immár vég nélküli háborúnak - írta szerdai vezércikkében a La Libre Belgique című lap.
Vágólapra másolva!

A tíz francia NATO-katona előző napi lemészárlásából kiinduló cikk szerint már régóta nem a terrorizmus elleni háborúról van szó, a 2001 végén indított hadművelet többfrontos gerillaháborúba csapott át.

A pakisztáni pihentető telek után a máktermesztésből profitáló tálibok új erőre kaptak, legfőbb ellenfelüknek a megszállóknak tekintett 70 ezernyi külföldi katonát tartják, ráadásul eddigi műveleti területeikről lassan Kabul felé tartanak, láthatóan azzal a céllal, hogy bekerítsék a fővárost, az ország egységének fő biztosítékát.

A legnyugtalanítóbb azonban az újjáépítés megtorpedózása - vélte Christophe Lámfalussy, a cikk szerzője. Az amerikai segítséggel épült szép utak veszélyes tereppé váltak, a humanitárius szervezetek egyre inkább beszorulnak Kabulba, a befektetők elhidegültek, a gazdag afgánok pedig inkább Dubajban vetik meg a lábukat. Mindez pedig nem ígér sok jót a jövőre nézve - figyelmeztetett a belga lap.