A magyarokat utálják a legjobban a szlovák diákok

Vágólapra másolva!
A kisebbségek közül a magyarokat tekinti legellenszenvesebbnek a szlovák kilencedikes diákok 37,7 százaléka - derül ki abból a felmérésből, amelyet a SME című szlovák napilap közölt. A megkérdezettek 63,3 százaléka elvárja, hogy a magyarok a nyilvánosság előtt csak szlovákul szólaljanak meg.
Vágólapra másolva!

Minden kisebbség közül a magyarokat tekinti legellenszenvesebbnek a szlovák kilencedikes diákok 37,7 százaléka - derül ki a pozsonyi Nyitott Társadalom Alapítvány (CVEK) felméréséből.

A tizenöt éves szlovákok 57,7 százaléka úgy gondolja, hogy "Szlovákia a szlovákok országa, és ennek így is kell maradnia". A megkérdezettek 63,3 százaléka ráadásul elvárja, hogy a magyarok a nyilvánosság előtt kizárólag szlovákul szólaljanak meg, és csak otthon legyen szabad magyarul beszélniük.

A "magyar és a magyarok" szavakról a diákoknak elsőre - a magyar beszéde miatt Nyitrán megtámadott - Malina Hedvig vagy a gyakori "Madari za Dunaj!" - Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára! - kifejezés " jut az eszébe - derül ki a közvélemény-kutatásból.

A felmérés készítői szerint a vizsgált korosztály egyre gyakrabban él a politikusok szóhasználatával, mégpedig azóta, hogy Robert Fico a radikális Ján Slota pártjával (SNS) koalícióban kormányoz. A megkérdezettek ellenségképében, - mint azt a felmérést ismertető SME című szlovák napilap írta - második helyen vannak a romák, mögöttük pedig a muzulmánok.