Háárec: Izrael lemondana Ciszjordániáról

Vágólapra másolva!
Ehud Olmert izraeli miniszterelnök olyan megállapodás-tervezetet terjesztett elő Mahmud Abbász palesztin elnöknek, amelynek értelmében Izrael kivonulna Ciszjordánia 93 százalékáról - írta a Háárec című izraeli napilap. Az információt hivatalos forrásból nem erősítették meg. A javaslat a palesztin állam határán kívül a palesztin menekültek sorsára és a biztonsági intézkedésekre is kitér.
Vágólapra másolva!

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a héten találkozott Mahmud Abbász palesztin elnökkel. A Háárec című izraeli napilap szerint Olmert azt reméli, hogy még hivatali idejében sikerül a palesztin féllel megállapodnia az országhatárokat illetően. A napilap szerint Ciszjordánia 93 százalékát átengednék a leendő palesztin államnak, és most a palesztin válaszra várnak az előterjesztéssel kapcsolatban.

A lap egy izraeli magas rangú hivalnokra hivatkozva álllítja, hogy Olmert meg akarja tartani Ciszjordánia területének 7 százalékát, cserében viszont 5,5 százaléknyi területet adnának át a Negev-sivatagból, ami a Gázai övezettel határos. Emellett szabad átjárást biztosítanának Ciszjordánia és a Gázai övezet között, izraeli biztonsági ellenőrzés nélkül. Bár ez az átjáró továbbra is izraeli fennhatóság alatt maradna, összekötné a jövendő palesztin állam két felét. Ez a kapcsolat az 1967-es háború előtt sem létezett, amikor a Gázai övezet egyiptomi ellenőrzés alatt állt, Ciszjordánia pedig Jordánia része volt.

A lap szerint ha megegyezés születik a határokról, akkor Izrael korlátlanul építkezhet az annektálható telepestömbökben. Az új határon túli telepeket viszont két lépcsőben ki fogják üríteni. A területek átadása, valamint a Gázai övezet és Ciszjordánia közötti szabad átjáró csak akkor valósulhatna meg, ha a palesztinok átvennék a Gázai övezet ellenőrzését a Hamásztól.

A megállapodás állítólag tartalmaz egy olyan kikötést, miszerint a palesztin államnak demilitarizáltnak kell maradnia, és nem rendelkezhet hadsereggel. Az izraeli hivatalnok szerint ugyanakkor a palesztinok biztosítékot akarnak arra vonatkozóan, hogy "biztonsági erejük meg tudja védeni az országot a külső fenyegetésekkel szemben".

Olmert elutasította a palesztin menekültek "visszatérési jogát", ugyanakkor "részletes és átfogó formulát" javasol a probléma megoldására. Izrael egyedül azt fogadná el, ha családegyesítési törekvéssel akar valaki visszatérni Izraelbe - írta a Háárec.

Jeruzsálem jövőjéről későbbre halasztották a tárgyalásokat. A Háárec információit hivatalos forrásból nem erősítették meg. A jövő héten Izraelbe látogat az amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice, hogy elősegítse a tárgyalásokat.

A korrupciós botrányok sorozatába keveredett izraeli miniszterelnök július végén bejelentette, hogy lemond tisztségéről, ha a szeptember 17-re beütemezett tisztújító szavazáson megválasztják utódját pártja, a Kadima élére.