Államcsínyre készült a vád szerint 86 török

Vágólapra másolva!
Törökországban államcsíny előkészítése miatt nyolcvanhat ember ellen emelt vádat egy magas rangú ügyész. Fegyveres terrorakció és katonai puccs előkészítéséről szól a vád, a vádlottak jelentős része már most is őrizetben van.
Vágólapra másolva!

Államcsíny előkészítésével vádol nyolcvanhat embert egy magas rangú török ügyész - írja a BBC. Aykut Cengiz Engin eddig nem hozta nyilvánosságra a vádlottak névsorát, annyit azonban elmondott, a vádlottak között vannak olyan nyugalmazott tábornokok, befolyásos üzletemberek és újságírók, akiket a közelmúltban tartóztattak le. A nyolcvanhat vádlott közül negyvennyolcan vannak már őrizetben.

A vádpontok között fegyveres terrorcsoport szervezése és erőszakos kormánybuktatási tervek szerepelnek. A főügyész szerint a csoport az akcióval káoszt akart előidézni, melynek vége katonai puccs és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök leváltása lett volna. A bíróság a 2455 oldalas vádirat áttekintését követően, két héten belül dönt az eljárás elindításáról.

Törökországban évek óta folynak a találgatások egy rejtélyes nacionalista csoportról, amely a szekuláris alapértékek védelmében tevékenykedik. A katonai puccs előkészítése különösen súlyos vád Törökországban, ahol 1960 óta már négy kormányt is a hadsereg váltott le.

A hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja megbuktatására ugyanakkor törvényes próbálkozások is vannak. A török legfőbb ügyész az alkotmánybírósághoz fordult a kormánypárt betiltása miatt, a vád szerint a párt az iszlám sária jogrend bevezetését készíti elő, ami súlyosan sérti a szekuláris török alkotmányt. A török állam- és kormányfő név szerint is vádlott az ügyben, mindkettőjüket évekre eltilthatják a politizálástól.