Lecsukják a volt thai kormányfő feleségét

Vágólapra másolva!
Három év börtönre ítélték Takszin Sinawatra volt nagy hatalmú thai kormányfő feleségét adókerülés miatt első fokon - írja a BBC. Ez az első per, amely a 2006-ban katonai puccsal elűzött volt kormányfő családja ellen indult és amelyben ítéletet is hoztak. A család ellen számos korrupciós ügyben folyik eljárás, korábban 2 milliárd dollárnyi vagyonukat zárolták.
Vágólapra másolva!

Hároméves börtönbüntetést kapott Takszin Sinawatra volt thaiföldi miniszterelnök felesége - írja a BBC. Pojaman Sinawatrát adócsalás miatt ítélte el egy bangkoki bíróság. Az ítélet szerint 16,3 millió dollár után nem fizetett adót 1997-ben, az adókerülésben bátyja és titkára is segítette.

Ez volt az első olyan ítélet, amelyet a volt kormányfő családja ellen indított perekben hoztak. A volt kormányfővel szemben - akinek hatalmát 2006-ban katonai puccs söpörte el - a thai legfelsőbb bíróságon folyik per korrupció miatt.

A BBC szerint Pojaman Sinawatra - aki Takszin legfőbb politikai és üzleti partnerének számított - megrendültnek tűnt az ítélethirdetéskor. A család szóvivője közölte: fellebeznek és a végsőkig kitartanak.

Takszin Sinawatra ebben és a családja ellen folyó többi ügyben is tagadta bűnösségüket. Szerinte a vádemeléseknek politikai oka van.

Hatalmának 2006-os megdöntése után Sinawatra elmenekült az országból, és 5 évre eltiltották a politizálástól is, a thai hatóságok bedig befagyasztották több mint 2 milliárd dolláros vagyonát. Márciusban hazatért, pártja pedig a választások után tagja lett a koalíciós kormánynak.