Megóvta a füstös kocsmákat a német alkotmánybíróság

Vágólapra másolva!
Ismét lehet dohányozni két német tartomány kocsmáiban, miután az alkotmánybíróság megállpította, ellentétes az alaptörvénnyel, hogy az egyetlen helyiségből álló vendéglátó helyeken is betiltották a füstölgést. A tilalom miatt két kocsma és egy diszkó tulajdonosa fordult a testülethez, arra hivatkozva, hogy jelentős bevételkiesést okoz nekik a rendelkezés.
Vágólapra másolva!

Alkotmányellenes a dohányzási tilalom Baden-Württembergben és Berlinben a német alkotmánybíróság szerdai döntése szerint. A karlsruhei testület azután foglalt állást, hogy két kocsma és egy diszkó tulajdonosa, üzleti veszteségeire hivatkozva, megtámadta a törvényt, amely idén július 1. óta már mind a 16 német tartományban érvényben van.

A bíróság ítélete alapján az érintett két tartományban a 75 négyzetméternél kisebb, csupán egyetlen helyiséggel rendelkező kocsmákban azonnali hatállyal ismét lehet dohányozni. Az egyetlen korlátozás az, hogy 18 évnél fiatalabbak nem léphetnek be ezekbe a helyiségekbe. Az általános tilalom ugyan egyelőre érvényben marad, de a testület úgy határozott, hogy 2009 végéig új rendelkezéseket kell kidolgozni.

A hatályos törvénynek megfelelően az egészség védelme érdekében Németországban tilos a dohányzás a középületekben, pályaudvarokon, repülőtereken, valamint a vendéglátóipari létesítményekben. Ez utóbbi alól kivételt képeznek azok az éttermek, vendéglők, illetve kocsmák, amelyek külön dohányzóhelyiséggel rendelkeznek, és ily módon a passzív dohányzás kockázata nem áll fenn.

A törvény, amelyet a különböző német tartományokban eltérő időpontban vezettek be, elsősorban azokat a kisebb kocsmákat sújtotta, amelyek egyetlen helyiségből állnak, és külön dohányzótermet képtelenek voltak kialakítani. A tilalom miatt az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett a forgalom a különböző vendéglátó helyeken, ráadásul már érvénybe lépett az a rendelkezés is, amely szerint a törvényt megsértő tulajdonosoknak jelentős pénzbüntetést kell fizetniük.

Ilyen körülmények között rendkívül jelentős és valamennyi tartomány számára üzenetet jelentő az alkotmánybíróság szerdai állásfoglalása. A testület ugyanis támogatta a legkisebbek felháborodását. A karlsruhei ítélet nyomán várható, hogy hamarosan hasonló panaszok áradata fut majd be az alkotmánybírósághoz más tartományokból is.