Robbantással vádolják az oroszok a Grúziát

Vágólapra másolva!
Több robbanás történt vasárnap Gzúzia, valamint az országtól elszakadni kívánó Abbházia közötti ütközőzónában. A szakadár tartományban állomásozó, Grúziát támogató orosz csapatok szerint a grúzok robbantottak.
Vágólapra másolva!

Összesen öt pokolgép robbant vasárnap reggel a szakadár Abházia és Grúzia határvidékén létesített ütközőzónában - közölte a grúz belügyminisztérium. Korábban a helyszínen állomásozó orosz békefenntartó erők helyettes parancsnoka négy robbanásról számolt be, azt sejtetve, hogy a robbantók a grúzok lehettek.

A belügyi tárca szerint négy robbanás Ruhi település mellett történt. A negyedikről a minisztérium azt állította, hogy az egy rendőrautó alatt robbant fel, amikor a biztonsági erők a helyszínt vizsgálták át. Ebben a robbantásban egy helyi rendőrfőnök könnyebben megsebesült. Az ötödik detonáció a már abház oldalon történt.

A vasárnap reggeli robbantások még inkább elmérgesíthetik az egyre feszültebbé váló orosz-grúz viszonyt. Dmitrij Medvegyev orosz elnök szombaton arra szólította fel Mihail Szaakasvíili grúz államfőt, hogy ne szítsa a viszályt. Medvegyev azt követően figyelmeztette erre Szaakasvilit, hogy a grúz tüzérség péntekre virradóan tűz alá vette az ország egy másik szakadár területének, Dél-Oszétiának a fővárosát, Chinvalit. A támadásban hárman meghaltak és tizenegyen megsebesültek.

Grúzia azzal vádolja Oroszországot, hogy a két szakadár grúziai terület bekebelezésére törekszik. Abházia és Dél-Oszétia lakosainak a többsége máris orosz útlevéllel rendelkezik - állítják Tbilisziben. Moszkva tagadja, hogy annexiós tervei lennének, és azzal vág vissza, hogy Grúzia fennhatóságát mindkét területen az erő bevetésével igyekszik visszaszerezni. A NATO-ba és az Európai Unióba belépni kívánó Grúzia azt szeretné elérni, hogy a térségben állomásozó orosz katonákat nemzetközi békefenntartó alakulatok váltsák fel.