Bizalmat szavaztak az indiai kormánynak

Vágólapra másolva!
Megnyerte a bizalmi szavazást az indiai kormány, amelyre azért került sor, mert az Egyesült Államokkal kötött atomipari megállapodással elégedetlen kommunisták kiléptek a kormánykoalícióból. A kormány így ki tudja tölteni a négyéves ciklusát, és az atomipari egyezséget is keresztül tudja vinni.
Vágólapra másolva!

Megnyerte az ellenzék által kezdeményezett bizalmi szavazást kedden az indiai kormány, így megmenekült a kormányzó koalíció. A szavazás "végre azt az üzenetet küldi a világnak, hogy India szíve és feje is józan, India kész elfoglalni megérdemelt helyét a nemzetek közösségében" - örvendezett Manmohan Szingh indiai kormányfő a szavazás után.

A szavazást a vártnál kényelmesebb többséggel nyerte meg a kormányoldal: 275 képviselő szavazott bizalmat a kormánynak 256 ellenszavazattal szemben, tízen tartózkodtak. Elemzők szerint a kormány most már be tudja fejezni a négyéves ciklust. A következő parlamenti választások jövő májusban esedékesek Indiában.

Egy 2005-ben kötött megállapodás szerint az Egyesült Államokkal látja el a polgári célú indiai atomerőműveket nukleáris fűtőanyaggal. Ennek azonban előfeltétele, hogy a dél-ázsiai állam ilyen atomreaktoraiban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) rendszeres megfigyeléseket tartson, valamint hogy a megállapodásra rábólintson a 45 tagországból álló Nukleáris Szállítók Csoportja (NSG).

A kommunista pártok viszont július elején kiléptek a kormánykoalícióból, mert ellenzik a megállapodást, amely szerintük csorbítaná India szuverenitását, lehetővé tenné Washington számára, hogy befolyásolja az országot. A Kongresszus Pártnak a törvényhozási többség megtartása érdekében sikerült elnyernie egy regionális párt támogatását a bizalmi szavazáson.