John McCain megreformálná a bevándorlást

Vágólapra másolva!
Az átfogó bevándorlási reform melletti elkötelezettségéről igyekezte meggyőzni hallgatóságát John McCain, a várható republikánus elnökjelölt a La Raza Nemzeti Tanács (NCLR), a legnagyobb egyesült államokbeli spanyolajkú szervezet tagjai előtt tartott beszédében hétfőn.
Vágólapra másolva!

McCaint várható demokrata párti kihívója korábban azzal vádolta meg, hogy - jóllehet néhány éve valóban pártolta a bevándorlási reformot - amikor már pártja elnökjelöltségéért küzdött, hátat fordított az ügynek, és kijelentette, hogy már nem szavazna a reform mellett.

McCain a spanyolajkú választók megnyerésének érdekében a hétfői San Diegó-i rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy 2005 tavaszán a demokrata párti Edward Kennedy szenátorral együtt társszerzője volt annak a törvényjavaslatnak, amelynek értelmében legalizálták volna az Egyesült Államokban törvénytelenül tartózkodó, mintegy 12 millió bevándorló helyzetét. Az arizonai szenátor hangoztatta: annak ellenére állt ki akkor a kezdeményezés mellett, hogy több konzervatív kollégája figyelmeztette, politikai öngyilkosságot követ el a lépéssel. McCain emlékeztetett arra is, hogy Barack Obama a szenátusban több alkalommal szavazott a törvénytervezet megbuktatását célzó módosító javaslatok mellett.

A törvényhozás végül úgy döntött, hogy a tervezetből nem lehet jogszabály, amíg nem biztosítják megfelelően az ország határát. A társszerzőség ellenére McCain 2007 őszén maga is úgy nyilatkozott, hogy a határok biztonsága elsődleges, és csak azt követheti az illegális bevándorlók helyzetének rendezése.

Az utóbbi hetekben mindkét várható elnökjelölt igyekezett jó benyomást tenni a spanyolajkú választókra. Obama, aki a legújabb közvélemény-kutatások szerint jóval népszerűbb a latinok körében, mint riválisa, vasárnap arról beszélt az NCLR küldöttei előtt, hogy elnökként pártolná a bevándorlási reformot, valamint adókedvezménnyel támogatná azokat a kisvállalkozásokat, amelyek egészségbiztosítást nyújtanak az alkalmazottaiknak.

McCain spanyol nyelvű politikai hirdetéseket indított, és egyik klipjében az amerikai hadseregben szolgálatot teljesítő spanyolajkú katonák hősiességét méltatja.

Az idei választásokon különösen szoros versengés várható az elnökjelöltek között Florida, Colorado, Nevada és Új-Mexikó államokban, ahol jelentős a spanyolajkú szavazók aránya.