16 halott egy kettős isztambuli robbantásban

Vágólapra másolva!
Legalább 16 ember meghalt, 154-en megsebesültek, amikor kettős robbantást követtek el Isztambul egyik külvárosában, a város európai oldalán. A hatóságok szerint terrortámadás történt, kurd szeparatistákra gyanakodnak, de a Kurd Munkáspárt visszautasította, hogy köze lenne a támadáshoz.
Vágólapra másolva!

Tizenhatra emelkedett a legfrissebb a vasárnap esti isztambuli kettős robbantásos merénylet halálos áldozatainak a száma. A sebesültek száma 154, közülük tizenöten válságos állapotban vannak - közölte a város kormányzójának hivatala. A támadás az egyik külvárosában történt, ahol gyors egymásutánban két pokolgép robbant fel egy zsúfolt üzletsoron.

Először egy kisebb robbanás történt egy telefonfülkénél, ezt követte a második, nagy erejű detonáció. A második pokolgépet egy szemeteskonténerbe rejtették el. Ettől haltak meg sokan, az első robbanást hallva az utcára tóduló emberek közül. Közel 30 embert szállítottak kórházba súlyos sérülésekkel Güngören városrészből, ahol főleg kétkezi munkások laknak.

"Biztos, hogy terrortámadás történt" - közölte Muammer Güler, a nagyváros kormányzója a helyszínen, az európai oldalon lévő, főleg kétkezi munkások által lakott Güngören városrészben. Az egyik török televízió a detonációkról szóló első híradásában még azt közölte, gázrobbanás történt.

Forrás: EPA


Az NTV török televízióban sugárzott képeken vértócsában fekvő sebesülteket lehetett látni. Rengeteg mentőautó és tűzoltó érkezett a helyszínre. A rendőrség lezárta a környéket. Hamarosan megkezdik a biztonsági kamerák által a merénylet helyszínéről és környékéről készített felvételek kielemzését - mondta a kormányzó.

A múltban kurd szakadárok, szélsőbaloldali csoportok és iszlamisták egyaránt hajtottak végre merényleteket Isztambulban. Az NTV török televízió jelentése szerint az illetékesek azt gyanítják, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) áll a merénylet mögött, mert a szervezet korábban hajtott végre a vasárnap estihez hasonló akciókat. A PKK visszautasította, hogy bármiféle felelősség terhelné a terrortámadásért - írta hétfőn a Milliyet című török újság a titkosszolgálat egyik ankarai munkatársára hivatkozva.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő és Abdullah Gül elnök is elítélte a vasárnap esti merényletet. "Egyetlen célt sem lehet elérni erőszakkal, terrorizmussal, ártatlan emberek megölésével" - áll az államfő által kiadott közleményben.