Homályos kompromisszum született a G8 csúcson

Vágólapra másolva!
legalább 50 százalékkal kellene csökenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-ig - döntöttek a világ legfejlettebb államait tömörítő G8 vezetői. Azt azonban nem részletezték, melyik államnak milyen ütemterv szerint kell megvalósítania a vállalást. A nyilatkozat így is előrelépés, hiszen a vezető hatalmak elismerték, valamit tenni kell.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország (G8) vezetői tojakói csúcstalálkozójukon, hogy 2050-ig "legalább 50 százalékkal" kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. A kedden elfogadott nyilatkozat leszögezi, hogy az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat az ENSZ égisze alatt kell folytatni és céljait kitűzni.

A G8-ak egyúttal hangsúlyozzák, hogy meg kell határozni az egyes országok középtávú vállalásait, és hogy a világméretű kihívásra csak globális választ lehet adni. Ennek kapcsán szükségesnek nevezi, hogy az összes nagy gazdaság, köztük India és Kína is teljesítse a maga kötelezettségét e téren. Felhívja a figyelmet arra is, hogy az üvegházhatás megfékezésére kidolgozandó egyes nemzeti tervek "különböző megközelítéseket tükrözhetnek". Ez utóbbiaknak azonban sem időpontját, sem pedig a csökkentés vállalt mennyiségét nem határozták meg.

A tavaly a németországi Heiligendammban tartott G8-csúcson még csak arról született megállapodás, hogy "komolyan fontolóra veszik" a légszennyező anyagok kibocsátásának felére való csökkentését az évszázad közepéig. "Megerősítettük, hogy a világ számára ez a hosszú távú célkitűzés igazságos és szükséges" - jelentette ki a vendéglátó Fukuda Jaszuo japán kormányfő, aki szerint "nagy eredménynek tekinthető, hogy közös vízió alakult ki a klímaváltozásról". A Fehér Ház szóvivője "kiválónak" nevezte a kérdésről folyó vitát és az elfogadott nyilatkozatot.

José Manuel Barroso, az Európai Unió bizottságának elnöke első reagálásában úgy nyilatkozott, hogy "az EU által kitűzött célokat sikerült megvalósítani a csúcson", és "sikerült a világot sínen tartani" a 2009-es, Koppenhágába tervezett nemzetközi klímakonferencia előtt.

A környezetvédők radikálisabb vállalást vártak a G8-ról, úgy vélekedtek, hogy a 2050-es határidő kitűzése nem elég és követelték, hogy a gázkibocsátás nagy arányú csökkentését 2020-ig hajtsák végre. Egy ilyen célkitűzésben azonban nehéz lett volna konszenzusra jutni, elsősorban az Egyesült Államok miatt. Washington ugyanis úgy vélekedik, hogy a zöldek által javasolt, 25-40 százalékos csökkentés 2020-ig nem reális. Az Európai Unió viszont a következő 12 évben a 20 százalékos csökkentés célját tűzte ki.