Bush megkegyelmezett az illegálisan fülelő cégeknek

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök aláírta csütörtökön azt a törvényjavaslatot, amely mentességet biztosít a jogi felelősségre vonás alól azoknak a távközlési vállalatoknak, amelyek részt vettek a bírói végzés nélkül folytatott elektronikus lehallgatási programban a terrorizmus elleni küzdelem jegyében.
Vágólapra másolva!

"A szeptember 11-i terrortámadások legfontosabb tanulsága az volt, hogy az amerikai hírszerzés nem rendelkezett azokkal az eszközökkel, amelyek lehetővé tették volna, hogy nyomon kövesse a terroristák kommunikációját külföldön" - jelentette ki Bush, mielőtt a Fehér Ház rózsakertjében aláírta volna a tervezetet.

Mint hozzátette, "ez a törvény segíteni fogja egy újabb támadás megakadályozását, mert lehetővé teszi, hogy a hírszerzők pontosan tudják: kivel és miről beszélnek, mit terveznek a terroristák. A jogszabály garantálja továbbá, hogy azok a vállalatok, amelyek hozzájárulnak az ország védelméhez, maguk is védelmet élvezzenek az esetlegesen ellenük irányuló jogi keresetekkel szemben".

Az 1978-ban elfogadott külföldi megfigyelési törvényt (angol rövidítéssel FISA) korszerűsítő törvénytervezet kongresszusi jóváhagyása szerdán fejeződött be. Az elnöki aláírást követően a jogszabály alapján semmissé válhat mintegy 40, több milliárd dolláros kártérítési kereset, amelyet távközlési vállalatok ellen indítottak jogtalan lehallgatás és a magánszféra megsértése címén.