Befejeződtek a lengyel-amerikai rakétavédelmi tárgyalások

Vágólapra másolva!
Másfél évi egyeztetés után szerdán Washingtonban véget értek a lengyel-amerikai tárgyalások a tervezett rakétatelepítésről, de a lengyel politikai vezetés egyelőre nem hozta meg a végleges döntést arról, hogy Varsó befogadja-e az előirányzott rakétavédelmi rendszer részét képező amerikai fegyvereket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a tárgyalások "valóban lezárultak", egyben közölte, "még nincs megállapodás". Tom Casey nem közölt részleteket arról, hogy az Egyesült Államok milyen javaslatot tett Lengyelországnak, mint ahogy azt sem mondta el, mikorra vár választ Washington Varsótól.

Az Amerika Hangja rádió a Bush-kormány egy névtelenséget kérő magas rangú tisztviselőjére hivatkozva arról számolt be, hogy a felek "elvi megállapodást" kötöttek, vagyis véglegesítették a megállapodástervezet szövegét. A szöveg részletei viszont titkosak. Az elvi megállapodásról két napi zárt ajtók mögötti egyeztetések után jutottak egyetértésre az amerikai külügyminisztérium, valamint a lengyel védelmi és külügyi tárca tisztviselői.

A tárgyalások befejeződtek, az eredményt a lengyel kormányfő és a külügyminiszter elé terjesztik, akiknek meg kell hozniuk a politikai döntést, megtörténjen-e az elfogórakéták telepítése vagy sem - mondta Witold Waszczykowski lengyel főtárgyaló Washingtonban. Az egyezség tartalmáról nem szivárogtak ki részletek.

Lengyelország több milliárd dollár értékű légvédelmi fejlesztést kért a tíz rakéta befogadásáért cserébe az Egyesült Államoktól.

Washington Csehországba kívánja telepíteni a rakétavédelmi rendszer egy másik elemét, az elfogórakétákat kiszolgáló radarrendszert. Az erről szóló megállapodás már csak a cseh parlament elfogadására vár. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hírek szerint a jövő héten Csehországba utazik, hogy részt vegyen a megállapodás ünnepélyes aláírásán. Diplomaták és a lengyel média szerint Varsót is útba ejtheti, ha a lengyel kormány addig megadja a hozzájárulást a rakétatelepítéshez.

Moszkva élesen ellenzi az amerikai rakétavédelmi pajzs tervét, mondván, az közvetlen fenyegetést jelent Oroszország biztonságára.