Irakban nem beszélt csapatkivonásról Obama

Vágólapra másolva!
Iraki vezetőkkel találkozott hétfőn Barack Obama demokrata elnökjelölt, aki a biztonsági kérdésekről tárgyalt az ország miniszterelnökével és államfőjével. Obama korábban azt mondta, megválasztása esetén 16 hónapon belül kivonná az Irakban állomásozó amerikai csapatokat, de ez az elképzelés állítólag nem került szóba a hétfői találkozón.
Vágólapra másolva!

Barack Obama demokrata elnökjelölt hétfőn Bagdadban találkozott az iraki állam- és kormányfővel, és első kézből tájékozódott az ország biztonságának helyzetéről. Núri el-Máliki miniszterelnökkel tartott találkozójáról egy szóvivő adott rövid beszámolót, amely szerint Obama nem vetette föl azt a tervét, hogy megválasztása esetén 16 hónap alatt kivonja Irakból az amerikai katonákat. "Ezt a kérdést nem vitattuk meg. Obama nem mondott semmit, ami az iraki kormányt érinti, mert neki nincs semmi hivatalos kormányzati hatásköre" - fogalmazott a szóvivő.

Obama nem elnökjelöltként, hanem egy kongresszusi küldöttség tagjaként járt külföldön, Chuck Hagel republikánus és Jack Reed demokrata párti szenátorral együtt. A szóvivő szerint Irakban körvonalazódik egy olyan elképzelés, amely szerint a külföldi harci erők távoznának 2010 végéig, de ez a biztonsági helyzettől függ. Ez a dátum nagyjából megegyezne Obama nyilvánosságra hozott terveivel. Washingtonban közben hétfőn bejelentették, hogy a készülő amerikai-iraki hosszú távú biztonsági szerződésbe nem kerülhet bele a csapatkivonás pontos dátuma.