Korrupció miatt büntetné az EU Bulgáriát

Vágólapra másolva!
A közigazgatást behálózó korrupció miatt az Európai Unió befagyaszthatja Bulgária uniós támogatásait. A bizottság azt elégelte meg, hogy a maffiákkal együttműködő korrupt hivatalnokok miatt a fejlesztésekre szánt pénz nem jut el a bolgár állampolgárokhoz. Egy jövő héten nyilvánosságra kerülő jelentés élesen kritizálja a korrupció miatt Romániát is.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy befagyasztja a Bulgáriának szánt csaknem 610 millió eurónyi uniós támogatást büntetésképpen azért, mert az ország nem lép fel a korrupció és a szervezett bűnözés ellen.

A BBC szerint a bolgárok egészen addig nem juthatnak hozzá az uniós támogatásokhoz, amíg a hatóságok nem tesznek hatékony lépéseket a probléma megoldása érdekében. Ráadásul emiatt veszélybe kerülhet a bolgárok csatlakozása a schengeni övezethez.

Bulgáriát - szomszédjával, Romániával együtt - speciális ellenőrzésnek fogják alávetni, ugyanis a két országnak csatlakozása óta sem sikerült teljes mértékben átvennie az uniós szabványokat. A jövő héten hozzák nyilvánosságra a bizottság jelentését, amely egy tagállammal szemben megfogalmazott eddigi legkritikusabb értékelés lehet a BBC szerint.

Bulgáriának teljesítenie kell vállalt kötelezettségeit a közigazgatás megtisztításában, és biztosítania kell, hogy az uniótól kapott támogatás eljusson az ország állampolgáraihoz, ahelyett, hogy a szervezett bűnözői csoportokkal együttműködő korrupt hivatalnokokhoz kerüne - áll a jelentésben.

Az EU már befagyasztotta a bolgár úthálózat és mezőgazdaság fejlesztésére szánt, több százmillió értékű támogatás folyósítását. Most pedig azt tervezik, hogy visszavonják két, uniós alapokat kezelő ügynökség több mint 600 millió eurós forrásait. Az uniós jelentés szerint a balkáni ország így több százmilliót veszíthet el végleg, hacsak nem számolja fel a korrupciót novemberig.

A bizottság egyben amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy Bulgáriának nem sikerül felszámolnia a maffiagyilkosságokat, amelyek száma - a kommunista rendszer bukása óta - mára eléri a 150-et.