A palesztin elnök elengedi a Hamász-tagokat

Vágólapra másolva!
Mahmúd Abbász palesztin elnök elrendelte több száz olyan Hamász-aktivista szabadon engedését, akiket a Gázai övezetben a múlt héten elkövetett robbantássorozat után vettek őrizetbe - jelentette csütörtökön a WAFA palesztin hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A két rivális palesztin szervezet, az iszlamista Hamász és az Abbász vezette Fatah mozgalom a hét elején egymás sok tucat hívét vette őrizetbe "szemet szemért" alapon, miután a múlt hét végén ismeretlenek robbantássorozatot követtek el a tavaly május óta az iszlamisták ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben, öt Hamász-tag és egy kislány halálát okozva.

A Hamász a Fatahot vádolta a merényletek elkövetésével, utóbbi azonban tagadta, hogy köze lett volna a robbantásokhoz.

Palesztin biztonsági vezetők csütörtök este úgy nyilatkoztak, hogy hallották a Mahmúd Abbász által kiadott rendelkezés hírét, de hivatalos végrehajtási utasítást még nem kaptak a foglyok elengedésének megkezdésére.

A nemzetközi közösség által mérsékelt politikusként számon tartott Abbász, akinek hatalma jelenleg csak a ciszjordániai területekre terjed ki, azután hozta meg döntését, hogy a Hamász még szerdán elengedte az általa a Gázai övezetben összefogdosott mintegy kétszáz Fatah-aktivista több mint felét.

Közben az Abbászhoz hű biztonsági erők csütörtökön a Hamász, illetve a Hizb-at-Tahrír szintén iszlamista csoport összesen több mint harminc tagját tartóztatták le a ciszjordániai Náblusz, illetve Dzsenín városában. Ez utóbbi helyen a nemzetek feletti iszlamista állam létrehozásáért küzdő Hizb-at-Tahrír 17 támogatóját engedély nélküli tüntetés miatt fogták le, és biztonsági források szerint várhatóan vádat emelnek ellenük.