Vállalják náci eszméiket a Szlovákiában elkapott magyarok

Vágólapra másolva!
A Magyar Önvédelmi Mozgalomhoz tartozik az a hét fiatal, akik fasiszta és Trianon-ellenes jelmondatokat kiabáltak vasárnap éjjel Párkány utcáin. A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint a mozgalom táborán vettek részt, és nyíltan vállalják, hogy a náci eszmékkel azonosulnak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Önvédelmi Mozgalom hívének vallotta magát az a hét fiatal, akik ellen önkényuralmi jelszavak és eszmék népszerűsítésének kísérlete miatt vasárnap vádindítványt nyújtott be az ügyészséghez a szlovák rendőrség. Mind a heten a III. MÖM-táboron vettek részt, vasárnap éjjel az esti rockkoncert után mentek át a Mária Valéria-hídon Párkányba. Itt az egyik kocsma előtt randalírozni kezdtek, majd a rendőrök szerint csendháborítást követtek el, önkényuralmi, illetve fasiszta jelszavakat kiabáltak.

A rendőrség vádindítványt nyújtott be ellenük, szabadlábon védekezhetnek. Az ügyről tartott hétfői sajtótájékoztatón Ján Stark, a nyitrai kerület rendőrfőkapitánya cáfolta, hogy a randalírozók között három magyar nemzetiségű szlovák állampolgár is volt, kiderült, hogy ők csak cigarettát kértek a magyaroktól. A hét magyar állampolgár "mindegyikén találtak valamilyen önkényuralmi jelet", vagy a ruházatán, vagy a testére tetoválva - mondta a rendőrkapitány. Három közülük büntetett előéletű, a magyar hatóságok más szélsőséges bűncselekmény miatt korábban már eljárást folytattak ellenük. Stark szerint valamennyien beismerték, hogy "egyetértően azonosulnak a fasiszta rezsimmel".

Nem bizonyosodott be, hogy bármi közük lenne azokhoz a szintén magyarországi szélsőségesekhez, akiket két hete hasonló okból Révkomáromban vett őrizetbe a szlovák rendőrség, majd vádindítvány mellett őket is szabadon engedték.