Túlzott Bush az iraki háború indításakor

Vágólapra másolva!
Csaknem hazugsággal vádolja George Bush amerikai elnököt és Dick Cheney alelnököt az a szenátusi jelentés, amely az iraki háború megindításának kormányzati indoklást vizsgálta. Az öt év alatt készült jelentésből a New York Times közölt részleteket.
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél alaposabb elemzésnek nevezi a New York Times azt a felsőházi vizsgálatot, amely az amerikai kormányzat legfelsőbb vezetésének az iraki háború 2003-as megindításakor tett nyilvános indoklásait elemezte. Emlékezetes, hogy George Bush elnök, alelnöke, valamint több minisztere elsősorban titkosszolgálati információkkal magyarázta az inváziót. Ezek közül a legsúlyosabb állítás az volt, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök rendszere titkos tömegpusztító fegyverrel rendelkezik.

A 170 oldalas jelentés egyik legsúlyosabb állítása szerint Bush és Dick Cheney eltúlozta az iraki fenyegetésről szóló hírszerzési értesüléseket. Az elnök és környezete túlzott az iraki fegyverprogramról, továbbá Szaddám Huszein és az al-Kaida terrorszervezet közötti kapcsolatokról.

A nyolc demokrata és két republikánus politikusból álló vizsgálóbizottság teljes egytértésével elfogadott jelentés szerint Bush és csapata figyelmen kívül hagyta a különböző amerikai hírszerző szervezetek értékeléseiben mutatkozó eltéréseket is, s így készítette elő a háborút a közvélemény számára. A felsőházi jelentés szerint az Egyesült Államok vezetése kihasználta a 2001. szeptember 11-i terrortámadás érzelmi utóhatásait. Az Irakkal kapcsolatos hírszerzési információk kezelése, az azokkal történt visszaélések és a téves következtetések ügyében annak idején többségében demokrata szenátorok indítottak vizsgálatot.

"Az elnök és tanácsadói könyörtelen nyilvános kampányba kezdtek a támadások után, hogy az al-Kaida elleni háborút Szaddám Huszein megbuktatásának igazolására használják fel" - fűzte hozzá a jelentéshez csatolt nyilatkozatában John D. Rockefeller demokrata szenátor, a vizsgálóbizottság elnöke.

A részletek között szerepel, hogy Donald Rumsfeld védelmi miniszter 2002 szeptemberében például azzal érvelt a szenátusban: Irak ellen nem elegendő a légicsapás, mivel a vegyi és biológiai fegyverek olyan mélyen el vannak temetve, hogy azokat nem érhetik el az amerikai bombák. Mint az újság írta, az nem újdonság, hogy a Bush-kormány több állítása hamisnak bizonyult az iraki fenyegetést illetően.

Szintén a New York Times számolt be róla április 19-én, hogy a kormány manipulálta az amerikai televízióknak dolgozó katonai szakértőket is, hogy kedvezőbb színben tüntessék fel a terrorizmus ellen indított háborút. Mindezzel Bush elérte azt, hogy a tárgyilagosság látszatát keltve ismételgették ezek a szakértők a kormányzat által propagált nézeteket az iraki háborúval kapcsolatban.