Győzelmet ünnepel a szászországi szélsőjobb

Vágólapra másolva!
Komoly sikereket ért el a szászországi helyhatósági választásokon a neonácinak tartott NPD: sikerült képviselőket juttatniuk mind a tíz körzeti gyűlésbe. Akad olyan község is, ahol a választók egynegyede támogatta a szélsőjobboldali pártot, amelyet hosszú ideje hiába próbálnak betiltani Németországban.
Vágólapra másolva!

Sokkolta a német parlamenti pártokat a szászországi helyhatósági választások eredménye: a szélsőjobboldali - bírálói által egyenesen neonácinak minősített - Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) történetének legjobb eredményét érte el: mind a tíz körzetben bejutott a helyi gyűlésekbe, összesen negyven képviselője lesz.

A tartományban az NPD átlagosan 5,1 százalékos eredményt ért el (négy évvel korábban még csak 1,3 százalékot), de egyes területeken jobban szerepeltek: fellegváruknak a cseh határ mellet fekvő Reinhardtsdorf-Schöna község számít, ahol 25,2 százalékot kaptak. Szászország már korábban is az NPD fellegvárának számított, miután a 2006-os tartományi választásokon több mint 9 százalékot sikerült elérniük.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szélsőjobboldali, a Szövetségi Alkotmányvédő Hivatal megfigyelése alatt álló párt sikeresen gyűjtötte be a protestszavazatokat, illetve sikeresen játszott rá a keleti tartomány lakóinak félelmeire. Plakátjain az NPD többek közt azt követelte, hogy Németország a bűnözés visszaszorítása érdekében erősítse meg határait, amelyeken tavaly decemberben szűnt meg a határellenőrzés, amikor többek közt Csehország és Lengyelország is csatlakozott a schengeni övezethez.

Németországban már többször felmerült az NPD betiltása, de ezt épp a hatóságok tették lehetetlenné: 2003-ban a bíróságon derült ki, hogy a párt tagjainak egy számottevő része a titkosszolgálat beépített embere. A bíróság végül úgy döntött, az NPD nem vonható felelősségre szélsőjobboldali megnyilvánulásai miatt, hiszen lehet, hogy a szélsőséges megnyilvánulásokért épp a beépített ügynökök felelősek.