911 segélymunkást engedett be a mianmari junta

Vágólapra másolva!
A mianmari junta hivatalos lapja szerdán összesítést közölt a külföldi segélymunkásokról, akiket  beengedtek az országba a ciklon május eleji pusztítása óta. A katasztrófa első három hetében egyáltalán nem fogadta Mianmar a segíteni érkezőket, csak az ENSZ-főtitkár látogatása után enyhült meg a világszervezet munkatársai felé, és a civil szervezetek továbbra is arra panaszkodtak: nehézkes a segélyek eljuttatása a rászorulókhoz.
Vágólapra másolva!

Mianmar 911 külföldi segélymunkásnak adott beutazóvízumot azóta, hogy a Nargis ciklon május elején lecsapott az országra - írta szerdán az állami sajtó. Az ENSZ és nemzetközi humanitárius szervezetek korábban azzal vádolták a délkelet-ázsiai országot irányító katonai juntát, hogy cserbenhagyta a természeti katasztrófa 2,4 millió túlélő kárvallottját, mert az első három hétben egyetlen külföldi segélymunkást sem engedett be a ciklon sújtotta területre. A természeti csapásban mintegy 134 ezer ember halt meg vagy tűnt el Mianmarban.

A New Light of Myanmar című hivatalos újság számolt be részletesen a külföldieknek kiadott vízumokról. A kimutatás szerint 458 vízumot kaptak ENSZ-alkalmazottak és nyugati humanitárius szervezetek munkatársai, 357-et délkelet-ázsiai országok segélyezésben közreműködő állampolgárai, 96-ot pedig egy május 25-én Rangunban tartott nemzetközi segélykonferencia résztvevői. A 911 külföldi közül 569-en maradtak Mianmarban - közölte a junta ellenőrzése alatt álló újság.

A háromhetes elzárkózás után a junta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mianmari látogatásának köszönhetően enyhített a külföldi humanitárius szervezetekkel szembeni álláspontján. A világszervezet közölte, hogy munkatársai azóta valóban több vízumot kapnak, de a civil szervezetek továbbra is arról panaszkodnak, hogy nehézségekkel és korlátozásokkal találják szembe magukat, ha az Iravádi folyó deltájába akarnak utazni, ahol a legnagyobb pusztítást okozta a ciklon.

Az újságban az egyik mianmari miniszter alaptalannak nevezte az élelmiszerhiányról szóló híreket, annak ellenére, hogy a ciklon miatt sok rizsföld víz alá került a deltavidéken. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) figyelmeztetett arra, hogy veszélybe kerülhet az élelmezési biztonság Mianmarban, ha késnek a rizspalántázással.