Halálos áldozata is van a macedón választásoknak

Vágólapra másolva!
Több helyen is fel kellett függeszteni a voksolást a macedóniai patlamenti választásokon, mivel lövöldözések törtek ki szavazóhelyiségeknél. Az incidenseknek, amelyek többsége az ország albánok lakta vidékén történt, halálos áldozata is van. Macedónia nem egészen 17 éves függetlensége alatt hatodszor szólították a választókat az urnákhoz, a legnagyobb esélye a győzelemre az ügyvezető miniszterelnök Nikola Gruevszki pártjának van.
Vágólapra másolva!

Halálos áldozata is van a lövöldözéseknek Macedóniában, amelyek a vasárnap reggel kezdődött, előre hozott parlamenti választásokat kísérik: belehalt sérüléseibe a legnagyobb albán párt egyik tagja, akit a Szkopjétól északra lévő Aracinovo faluban ért találat a délelőtti órákban. A fővárostól tíz kilométerre fekvő Krusino faluban pedig a miatt támadt vita, hogy egy albán férfi több személy helyett akart szavazni. A rendőri beavatkozás után lövöldözés tört ki, egy ember megsebesült.

A nyugat-macedóniai Debarban egy szavazó rátámadt a választási bizottság elnökére. Malinóban, Tetovo mellett el sem tudták kezdeni a szavazást, mert az éjszaka folyamán az urnákat és az összes választási anyagot ellopták. A közeli Gurgurnicában fegyveresek rontottak be a szavazókörbe, és vetettek véget a voksolásnak, az ország nyugati részén lévő Gostivarban pedig egy fegyveres a leadott szavazatokkal együtt elvitte az urnát.

Macedónia nem egészen 17 éves függetlensége alatt hatodszor szólították a választókat az urnákhoz. Az este hétig tartó voksoláson 1,7 millió jogosult szavazhat a 120 tagú törvényhozás képviselőire, listás rendszerben, a szavazatok arányos elosztásának elve szerint. Ez azonban nem az ország egészére, hanem hat választási körzetére vonatkozik. Ezek egyenlő súllyal rendelkeznek - mindegyikből húsz képviselő kerül be a parlamentbe.

A szabályozás a lakosság 25-30 százalékát kitevő, egy tömbben élő albánok védelmében született. Ezzel az albán pártok jó esélyt kaptak arra, hogy körzeteikben abszolút többséget szerezve több képviselőt juttassanak a parlamentbe, mint egyes macedón pártok, amelyek országos összesítésben esetleg több szavazathoz jutnak.

Az utolsó közvélemény-kutatások szerint egyetlen párt sem tud abszolút többséget szerezni, így Macedóniának újból koalíciós kormánya lesz. Ez minden bizonnyal ismét a Nikola Gruevszki ügyvezető miniszterelnök vezette, jobbközép-irányultságú Belső Macedóniai Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Pártja (VMRO-DPMNE) köré fog szerveződni. Az általa vezetett, Jobb Macedóniáért nevű választási koalíciónak a felmérések a szavazatok 31 százalékát jósolták.

Legfőbb ellenlábasa, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) irányította Napot Európának koalíció (a név a macedón nemzeti lobogóra utal, amelynek közepén sárga napkorong szórja szét sugarait) 11 százalék körüli voksot remélhet. Szakemberek a választás egyik legfőbb jellemzőjeként a szavazói apátiát emelték ki: a megkérdezettek 40 százaléka még néhány nappal ezelőtt is azt mondta, hogy nem megy el voksolni.