Háromszáz randalírozó támadt a párizsi rendőrökre

Vágólapra másolva!
Az érettségi sikeres befejezését ünneplő több ezer párizsi fiatal közé keveredő huligánok csaptak össze rendőrökkel a francia fővárosban. Először a bulizókat támadták meg, aztán a rendrakásra kivezényelt egyenruhásokat.
Vágólapra másolva!

Háromszáz randalírozó fiatal, akik az Eiffel-toronynál az érettségi végét ünneplő több ezer gimnazista közé keveredett, kirakatokat tört be, kukákat gyújtott fel, és rendőrökkel csapott össze szombatra virradó éjjel Párizsban: 29 embert előállítottak.

A párizsi prefektúra szerint az elsősorban a főváros körüli agglomerációból érkező fiatalok hajnalban az Eiffel-torony előtt elterülő Mars-mezőn ünneplő 4-7 ezer gimnazista közé vegyültek. Utóbbiak a Franciaországban pénteken befejeződött érettségi vizsgák ünneplésére gyűltek össze.

A megközelítőleg 250-300 rendbontó először a bulizó diákokat támadta meg és mobiltelefonokat, pénztárcákat, MP3-lejátszókat lopott el tőlük, majd a helyszín biztosítására kirendelt rendfenntartó erőket kezdték kövekkel dobálni a randalírozók.

Miután harminc rendőr könnygázzal válaszolt, a fiatalok egy része kukákat és a Mars-mező fáit kezdte gyújtogatni, mások pedig az egyik közeli utca kirakatait törték be és fosztották ki, tucatnyi üzletben okozva jelentős károkat. Az összecsapásokban két rendőr könnyebben megsérült. A rend azóta helyreállt a környéken, s az éjszaka folyamán előállított 29 ember közül 22-t tartott szombaton őrizetben a rendőrség.

Bertrand Delanoe, Párizs főpolgármestere a leghatározottabban elítélte a "szervezett bandák" által elkövetett erőszakos támadásokat. A főpolgármesteri hivatal szolidaritásáról biztosította a károkat szenvedett kereskedőket és a megsérült rendőröket.

A rendőrség tájékoztatása szerint a külvárosi rendbontók kapucnit viseltek, és kendővel takarták el arcukat. A szombaton este és éjszaka megrendezésre kerülő Zene Ünnepének biztosítására a francia fővárosban 2200 rendőrt rendeltek ki.