Lepattant Zapateróról a baszk függetlenségi terv

Vágólapra másolva!
Nemet mondott a spanyol miniszterelnök a baszk függetlenség legújabb tervére. José Luis Zapatero hiányolja a spanyol alkotmány tiszteletben tartását és a baszkok egyetértését az autonóm terület kormányfője által neki bemutatott tervvel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A spanyol miniszterelnök elvetette a Baszkföld távlati szuverenitását célzó legújabb tervet. Ezt Juan José Ibarretxe, az autonóm terület kormányfője terjesztette elé keddi, madridi találkozójukon. Ibarretxe szerint falba ütközött a terve ismertetésekor.

José Luis Zapatero Rodríguez miniszterelnök közölte, minden kezdeményezésnek a spanyol alkotmány keretein belül kell maradnia. Zapatero kalandorságnak minősítette a tervet, olyan "útnak, amely sehová sem vezet", és amely "megosztja magukat a baszkokat is, és zavart kelt". Közölte ugyanakkor, hogy nem ellenzi a baszk autonómia jelenlegi rendelkezéseinek felülvizsgálatát, de ennek előfeltétele a baszk politikai pártok széles körű egyetértése és az alkotmány rendelkezéseinek betartása.

Ibarretxe szerint a baszkoknak joguk van saját jövőjük meghatározására, "a népük kitartó", és még van remény valamiféle megállapodásra. A baszk autonóm kormány októberben népszavazást szeretne tartani a terület jövőjéről, a 2010-re tervezett önrendelkezési népszavazás felé tett első lépésként.