Kartúmot fenyegetik dárfúri felkelők

Vágólapra másolva!
Sikerült betörni egy dárfúri felkelő csoportnak a szudáni főváros melletti elővárosba, ahol összecsaptak a biztonsági erőkkel. Állítólag Kartúm elfoglalása a cél, a kormány kijárási tilalmat rendelt el. Korábban soha nem sikerült felkelőknek ilyen közel jutni a fővároshoz az évek óta tartó polgárháború során.
Vágólapra másolva!

A szudáni hadsereg nagy erőkkel vonult ki Kartúm utcáira, miután egy dárfúri felkelő csoport több száz harcosa szombaton betört a főváros melletti Omdurman nevű elővárosba, és összecsapott a biztonsági erőkkel. A Dárfúri Igazság és Egyenlőség Mozgalma (JEM) nevű felkelő csoport vezetője azt állította, hogy elfoglalták Omdurmant, és megpróbálják elfoglalni az állami rádió épületét, illetve ellenőrzésük alá akarják vonni az egész fővárost. A felkelővezér szerint vannak támogatóik Kartúmban, még a hadseregen belül is.

Eközben a szudáni kormány lezárta a Nílus másik partján fekvő Omdurmanba vezető hidakat, ellenőrzőpontokat állított fel, és kijárási tilalmat rendelt el a fővárosban helyi idő szerint délután öt órától vasárnap reggel hatig. Helyi lakosok elmondása szerint heves tűzharc hangja hallatszik a kartúmi elővárosból.

A JEM harcosai a Dárfúr és Kartúm között fekvő Kordofan körzetben csaptak össze a biztonsági erőkkel még pénteken. Dárfúri felkelők korábban még soha nem jutottak ilyen közel a nyolcmilliós fővároshoz, amelyet eddig elkerült az elmúlt évek polgárháborújának pusztítása.