Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mianmar lefoglalta az ENSZ-segélyeket

Vágólapra másolva!
DVD-lejátszókat osztogat a mianmari hivatalos lap címlapján látható fotón a miniszterelnök, miközben a katonai junta úgy döntött nem engedi be a külföldi segélyszervezeteket. Az ENSZ úgy döntött, leállítja az eddig kiépített légihidat, miután a mianmari hatóságok lefoglalták két segélyszállítmányát. A túlélők körében megjelent a kolera, amely már halálos áldozatot is szedett.
Vágólapra másolva!

Lefoglalták az ENSZ két segélyszállítmányát a mianmari hatóságok - közölte Tony Banbury, a Világélelmezési Program (WFP) ázsiai vezetője. A példátlan eset után a világszervezetnek nincs más választása, mint felfüggeszteni azt a "rendkívül kicsi légihidat", amit eddig sikerült kiépíteni a trópusi ciklontól sújtott területre - mondta Banbury. A WFP honlapja szerint négy repülőgépük áll készenlétben, hogy 45 tonna magas energiatartalmú kekszet, 90 tonna rizst és egyéb felszereléseket juttasson el a rászorulóknak.

Mianmar köszönettel fogadja a segélyszállítmányokat, de a "katasztrófamenedzsereket és -riportereket" nem - magyarázta a Burma Új Fénye című hivatalos lap a katonai kormányzat döntését, amely szerint nem enged be a külföldieket. A külügyminisztérium pénteken közölte: Mianmar egyelőre nincs felkészülve a külföldi mentőalakulatok és az újságírók fogadására.

A tárca szerint a kormány minden erejével azon van, hogy saját segélycsapatait küldje el a katasztrófa sújtotta térségekbe. A hivatalos lap az erőfeszítések bizonyítására címlapon közölt egy fényképet, amelyen Then Sein miniszterelnök egy segélyakció élén tévéket és DVD-lejátszókat oszt a katasztrófa sújtotta térségben élőknek - akiknél a ciklon pusztítása miatt természetesen nem csak elektromos áram nincs, de víz és élelem sem.

A túlélők közt megjelent a kolera, és a betegség már halálos áldozatot is követelt - mondta az MTI-nek telefonon Luter Gábor, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet délkelet-ázsiai programigazgatója. A kolera okozta haláleseteket az Irrawaddy folyó deltájának térségéből jelentette a The Irrawaddy című burmai internetes újság tudósítója, kórházi forrásokra hivatkozva.

A legtöbb kárt szenvedett területeken a megbetegedéseket az okozza, hogy nincs elegendő ivóvíz, élelmiszer és fertőtlenítőszer, az emberek esővízzel és patakokból, folyókból mert szennyezett vízzel kénytelenek a szomjukat oltani - tájékoztatott Luter Gábor, aki jelenleg Thaiföldön tartózkodik, és a segélyszervezet egymillió forint értékű segélycsomagjait próbálja eljuttatni a ciklon miatt otthonukat vesztett lakosoknak.

A mianmari kormány hivatalos közlése szerint több mint 22 ezer ember vesztette életét az ázsiai ország déli részét szombaton feldúló Nargis trópusi ciklon következtében, de nemzetközi szervezetek attól tartanak, az áldozatok száma meghaladja a százezret. Továbbra is gondot jelent, hogy sok túlélő nem jut segítséghez, pedig egymillióra teszik azoknak a számát, akik otthon nélkül maradtak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről