Szembeszállt a libanoni hadsereg a kormánnyal

Vágólapra másolva!
Nem engedelmeskedett a libanoni hadsereg a kormányfő felszólításának, és nem lépett fel a főváros nyugati felét elfoglaló Hezbollah fegyvereseivel szemben. Sőt, a katonaság visszavonta azt a kormány két korábbi intézkedését, amelyek a válság kirobbanásához vezettek. A miniszterelnök Iránt vádolja a Hezbollah támogatásával, de a perzsa ország tagadja, hogy beleszólna a libanoni belügyekbe.
Vágólapra másolva!

A libanoni hadsereg szombaton visszavonta a kormány két korábbi intézkedését, amely miatt a Hezbollah síita szervezet fegyveresei előző nap elfoglalták Bejrút nyugati részét. A hadsereg közleményben jelentette be, hogy megtarthatja posztját a bejrúti nemzetközi repülőtér biztonsági főnöke, akit azért váltottak le, mert a síita szervezethez közel állónak tartották. Közölték továbbá, hogy a Hezbollah kommunikációs hálózatának ügyét oly módon fogják kezelni, amely nem sérti a közérdeket. A kormány korábban törvénytelennek minősítette a szervezet katonai távközlési hálózatát.

Korábban Fuád Szinjóra kormányfő puccskísérlettel vádolta a síita Hezbollahot, és felszólította a hadsereget, hogy távolítsa el az utcákról a fegyvereseket. tűrhetetlennek nevezte, hogy a szerinte Irán által támogatott Hezbollah tagja fölfegyverezve járjanak-keljenek. A kormányfő beszéde kemény hangú volt, de nem tudta rávenni a hadsereget, hogy fellépjen a síita szervezet ellen.

Irán visszautasította azt a vádat, hogy a perzsa állam (és Szíria) szítaná az erőszakot Libanonban. A libanoni helyzet elmérgesedéséért az Egyesült Államok és Izrael a felelős - írták szombaton hivatalos teheráni médiumok. Mohamad Ali Hoszeini, az iráni külügyminisztérium szóvivője azt hangsúlyozta: hazája azon fáradozik, hogy előmozdítsa a Libanonban szembenálló felek kibékülését.

Arab diplomaták értesülése szerint Szaúd-Arábia, amely szoros kapcsolatban áll a Nyugat-barát parlamenti többség vezetőjével, a szunnita Szaad Harírivel, titkos párbeszédet kezdett Iránnal. Ennek során Teherán állítólag fölajánlotta, hogy közbenjár a válság elsimítása érdekében. Cserébe elvárja Szaúd-Arábiától, bírja rá stratégiai partnerét, az Egyesült Államokat arra, hogy enyhítse az atomprogramja miatt Teheránra gyakorolt nyomást.

Az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei vasárnap rendkívüli ülést kezdenek Kairóban a libanoni válságról. A tanácskozást Szaúd-Arábia és Egyiptom kezdeményezte, ám attól várhatóan távol marad Szíria. Ez utóbbi ország elnöke, Bassár el-Aszad közölte, hogy a válság "tisztán libanoni belügy", így arra csak az érintett felek párbeszéde nyújthat megoldást. A bejrúti kormány viszont nemzetközi nyomást sürget Szíriára és Iránra, mert szerinte e két állam támogatja a Hezbollah milíciáját.