Kezd feltárulni a kínai tragédia mélysége

Vágólapra másolva!
"Sötét lett minden" - egy romok alól kimentett diák így emlékezett a Kínát hétfőn sújtó földrengésre. Egy terhes nőt ötven óra után szabadítottak ki a törmelékek közül, de ehhez hasonló örömhírből kevés van. A halottak száma hivatalosan csaknem 15 ezer, de még mindig tízezrek vannak az összedőlt épületek alatt. A mentést ráadásul zuhogó eső és elzáródott utak is nehezítik. A kínai vezetés azonban fogadkozik, senkit nem hagynak magára.
Vágólapra másolva!

Ötven órával a földrengés után sikerült kiszabadítani egy terhes nőt a romok alól Kínában. Az épségben kimentett, 34 éves kismama a nyolcadik hónapban van - közölték szerdán a mentőegységek az MTI összefoglalója szerint. Ehhez hasonló pozitív hírekből azonban nagyon kevés van. Folyamatosan arról érkeznek jelentések, hogy a mentést heves esőzések és lezáródott utak nehezítik, az áldozatok száma pedig folyamatosan nő.

A természeti katasztrófának a hivatalos tájékoztatás szerint eddig csaknem 15 ezer halottja van, ez a szám azonban várhatóan ennél jóval magasabb lesz, ahogy a hatóságok feltárják az eddig elzárt területeket. Az egyes településekről érkező adatok összesítése alapján a természeti csapás halálos áldozatainak száma a húszezerhez közelít - írja az MTI. Egyedül Mianjang városában 18 ezer ember van a romok alatt, a közeli Mianzhuban pedig legkevesebb 4800-an szorultak a törmelékek alá - számolt be a BBC.

A földdel vált egyenlővé

A hétfői földrengés epicentruma Szecsuán tartományban volt, a közelében több várost a földdel tett egyenlővé a természeti csapás. Ezeken a településeken gyakorlatilag egyetlen épület sem maradt épségben - közölte a kínai hadsereg szóvivője. Az epicentrumánál fekvő Jinghsziüben legkevesebb 7600-an haltak meg - jelentette szerdán a helyi hatóságokra hivatkozva az Új Kína hírügynökség. A város 10 ezer főnyi lakosságából alig 2300-an élték túl a katasztrófát, és közülük is legalább ezren szenvedtek súlyos sérüléseket.

A Kína délnyugati részét sújtó földrengés áldozatainak mentésében összesen 100 ezer rendőr és katona vesz részt - jelentette be szerdán Ven Csia-pao kínai kormányfő. Jinghsziüben egy katonai egység arról számolt be, hogy a romok alól hallani a gyerekek sírását, de nem mindenkihez tudnak eljutni. Hatvanezer ember tűnt el, közülük eddig ezret sikerült csak kimenekíteni.

"Utána sötét lett minden"

"Semmit nem éreztem a földrengés előtt, aztán néhány másodperc alatt a székek és asztalok összedőltek. A falon lévő dolgok leestek, majd a fal is összeomlott, és utána sötét lett minden" - mondta a kínai CCTV televíziónak egy kínai diák, akit a romok alól menekítettek ki. A túlélők közül sokan nem mernek visszatérni az épületekbe, mert attól tartanak, hogy újabb rengések következhetnek. A BBC tudósítója szerint ezért sokan inkább a szabadban töltötték az éjszakát az eső ellenére.

Forrás: Getty Images
A romok alatt lévőknek csak töredékét sikerült kimenteni eddig

Sifang városában két vegyi üzem is összedőlt a földrengésben és hatalmas mérgező felhő szállt a levegőbe - számolt be a BBC. Ezen a településen 600 ember halt meg, és mintegy 2300-an még a romok alatt vannak.

Fogadják a segélyszállítmányokat

A kínai kormányfő kijelentette, minden tőlük telhetőt megtesznek a mentés sikere érdekében. Peking kedden közölte azt is, hogy fogadja a külföldi segélyfelajánlásokat. A vöröskereszt sátrakat, takarókat, élelmiszert, ivóvizet és gyógyszereket kért keddi, sürgős segélyfelhívásában. A szervezet szívesen fogadja a természetbeni adományokat, de előnyben részesíti a pénzfelajánlásokat, mivel nagyon nehéz eljuttatni a segélyszállítmányokat a földrengéstől leginkább sújtott térségekbe. Az egészségügyi minisztérium eközben véradásra szólított fel.

Készítője szerint ez a videó a földrengés idején készült

A Kína rizsestáljának is nevezett Szecsuán az ország egyik legdinamikusabban fejlődő tartománya, és közel 90 millió lakosával az egyik legsűrűbben lakott területe is. A vidéken gyakoriak a földrengések, mivel itt találkozik az Eurázsiai- és az Indiai-kőzetlemez. Ez utóbbi évente mintegy 50 millimétert mozdul el északi irányban. A hétfői rengés olyan erős volt, hogy még az 1500 kilométerre fekvő Pekingben is kilengtek a magas épületek.

A Richter-skála szerint 7,9-es erősségű földrengés hétfőn, helyi idő szerint délután fél háromkor történt, és epicentruma Szecsuán tartományban volt. Ez az elmúlt harminc év legsúlyosabb földrengése Kínában. 1976-ban volt az utolsó hasonló katasztrófa, akkor több mint 240 ezer ember vesztette életét egy földrengésben.