Kétszáz halottja van a Kartúm elleni támadásnak

Vágólapra másolva!
Legalább kétszáz halálos áldozata volt annak a támadásnak, amelyet szombaton indított a szudáni főváros ellen egy darfúri lázadószervezet - közölte Abdel Rahim Mohamed Huszein szudáni védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető keddi parlamenti beszámolójában elmondta, hogy a lázadók rohamában 93 katona és 13 rendőr halt meg, emellett harminc polgári lakos vesztette életét, illetve 90 lázadó holttestére bukkantak, de ennél sokkal több tetem hever szanaszét Kartúm elővárosában, Omdurmanban, ahol súlyos harcok robbantak ki a támadás idején.

A Darfúri Igazság és Egyenlőség Mozgalma (JEM) nevű, katonailag legerősebb darfúri felkelőcsoport több száz harcosa szombaton tört Kartúm egyik elővárosába, és összecsapott a biztonsági erőkkel. Darfúri felkelők korábban még soha nem jutottak ilyen közel a nyolcmilliós fővároshoz, amelyet eddig elkerült az elmúlt évek polgárháborújának pusztítása. Az ENSZ és az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a szudáni helyzet miatt.

Kartúm megszakította a diplomáciai kapcsolatait Csáddal, mert azt állítja, hogy a szomszédos ország támogatja Halil Ibrahim lázadóit. Csád hétfőn úgy döntött, hogy lezárja szudáni határát és befagyasztja gazdasági kapcsolatait a szomszédos országgal.