Alkoholtilalommal indít az új londoni polgármester

Vágólapra másolva!
Egyik első intézkedéseként alkoholfogyasztási tilalmat vezet be a metrón, a buszokon és a villamosokon Boris Johnson, London új polgármestere.
Vágólapra másolva!

A június elsején hatályba lépő rendelkezés célja az "antiszociális viselkedés" felszámolása - mondta a konzervatív politikus. Az új szabályra hamarosan plakátok figyelmeztetnek majd városszerte.

Italozó és gyakran hangoskodó utazók főleg hétvégeként lepik el a londoni metrót. Sok köztük a fiatal, és körükben évek óta vészesen terjed az úgynevezett versenyivászat (binge drinking) szokása, amelynek lényege a gyors és teljes lerészegedés minél több ital minél rövidebb idő alatt történő elfogyasztásával. A fiatalkori holtrészegség divatjának felszámolása ma már kiemelt pont a legtöbb brit politikai erő programjában.

Johnson a várakozások szerint látványos közbiztonsági intézkedésekkel indítja hivatali időszakát. Az ellenzéki tory párt 43 éves politikusa lapértesülések szerint még a héten további bejelentéseket tesz, egyebek mellett arról, hogy kézi fémérzékelőket és biztonsági kapukat rendszeresítenek a metró- és a vasútállomásokon, elsősorban a kések kiszűrésére.

Tavaly összesen 27, az idén pedig már eddig tizenkét londoni tinédzser halt meg késelés miatt. A gyorsan terjedő bűncselekményfajta elkövetői is a legtöbb esetben 13-15 éves gyerekek.