A magyar antiszemitizmusról írt a NY Times

Vágólapra másolva!
A Hollán Ernő utcai tüntetések kapcsán cikket jelentetett meg szerdán az amerikai The New York Times a magyarországi antiszemitizmusról. Az újságíró szerint ellenlépésként a liberálisok aktívabb szerepvállalására lenne szükség.
Vágólapra másolva!

"Lappangó antiszemitizmus csúfít el egy élettel teli országot" címmel közölt cikket Magyarországról a The New York Times nevű amerikai napilap szerdai számában. A cikk Budapesten tartózkodó szerzője, Michael Kimmelman a Hollán Ernő utcai jegyirodát ért támadások, s az azt követő tüntetések kapcsán veti fel az antiszemitizmus erőre kapásának témáját.

A szerző felidézi a tüntetések előzményét, hogy március végén a jegyiroda egyik alkalmazottja vitába keveredett egy vásárlóval, aki a Hungarica koncertjére szeretett volna jegyet venni. Néhány nappal később Molotov-koktélt dobtak az irodára. A helyszínre ezután Polgár Tamás blogger úgynevezett flashmobot - villámcsődületet - hirdetett a vásárló visszautasítása miatt, de megjelentek a radikális nézetek ellen demonstráló tüntetők is. A tüntetések még azon a héten megismétlődtek: ekkor már több közéleti személyiség, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megjelent a közel 3000 ellentüntető között.

Kimmelman szerint a szélsőjobboldali csoportok hasznot húznak abból, hogy elfoglalhatják a közélet tereit, melyből - többek között - kivonultak a liberálisok. Az újságíró azzal a konklúzióval zárja az írást, hogy első lépésként a liberálisoknak újra aktívabban kellene részt venniük a közéletben.